Яблучний пляцок родом з 90-х

 

яблучний пляцокВосени  королем кухні стає яблучний пляцок, бо аромат кориці, ванілі та яблук чудово лікує осінню депресію. За цим рецептом, без шкоди для бюджету та талії, можна випікати яблучний пляцок хоч кожного дня.

 

 

 

Перебираючи в зошиті листочки з переписами різних страв, на очі мені попалася вирізка з старої газети з рецептом яблучного пляцка. І тут я пригадала цей пляцок , який пекла в жебрацькі 90-і дуже часто, бо він був з тієї серії, яку називають «дешево і сердито».

Яблучний пляцок

Готується він дуже просто, швидко і може стати паличкою-виручалочкою, коли очікуєш несподіваних гостей.

Яблучний пляцок: інгредієнти

Тісто:
– пшеничне борошно – 1,5 склянки;
– масло або маргарин – 100 г;
– яйце – 1 шт;
– цукор – 2 ст. ложки;
– сметана або кефір – 3ст. ложки;
– розпушувач для тіста – 1 ч. ложка;
– сіль – на кінчику ножа.
Начинка:
– яблука великі – 6-8 шт;
– цукор – 2-3 ст. ложки;
– цукор ванільний – 1 пачка;
– сухарі мелені – 2ст. ложки;
– кориця мелена – 2ч. ложки.

Яблучний пляцок: технологія приготування тіста

До просіяного борошна додаємо масло або маргарин і січемо його,

Яблучний пляцок

 

перемішуючи з борошном.

Яблучний пляцок

 

Всипаємо сіль, цукор і розпушувач. Всю суміш перетираємо в руках до утворення однорідних дрібних крихт.

Яблучний пляцок
Вбиваємо яйце і вливаємо сметану або кефір.

Яблучний пляцок
Замішуємо тісто. За своєю консистенцією воно повинно бути м’яке, пластичне.

Яблучний пляцок

Формуємо з тіста колобок і ставимо його в холодильник.

Яблучний пляцок: готуємо яблука

Яблука миємо, знімаємо шкірку і нарізаємо тонкими шматочками.

Яблучний пляцок
Додаємо до яблук цукор, корицю, ванільний цукор, мелені сухарі. Оскільки яблука можуть бути солодшими або кислішими, то кількість цукру корегуємо за своїм смаком, корицю також.

Яблучний пляцок

Змазуємо формочку для випікання, вона має діаметр 25 см.

Яблучний пляцок
Виймаємо з холодильника тісто, ділимо його дві рівні частини.

Яблучний пляцок
Розтачуємо на стільниці одну частину тіста і вирізаємо з нього круг за розміром форми для випікання.

Яблучний пляцок

Перекладаємо тісто у форму і пальцями виліплюємо бортики.

Яблучний пляцок   Викладаємо яблука на тісто, рівномірно розподіляючи його по формі.

Яблучний пляцок
Розтачуємо другу частину тіста, викладаємо його зверху на форму, акуратно знімаючи рештки тіста, яке звисає за її краї.
Пальцями зліплюємо нижнє і верхнє тісто по всьому периметру форми. З рештків тіста формуємо тоненький валочок і закриваємо ним шов, який утворився.

Яблучний пляцок

Звичайно, можна придумати щось оригінальніше, але то вже справа вашої фантазії.
Ставимо форму в попередньо прогріту до 200 градусів духовку на 30 хвилин. Аромат кориці і ванілі шириться кухнею.
Виймаємо яблучний пляцок з духовки, посипаємо його цукровою пудрою зверху.

Яблучний пляцок

Перекладаємо пляцок на тарілку – хай вистигне.

Яблучний пляцок

А тим часом готуємо каву.
З душевним трепетом гострим ножем розрізаємо наш шедевр на шматки…

Яблучний пляцок
Скажу вам чесно: тільки із-за цього п’янкого аромату яблучного пляцка та його смаку варто любити осінь.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.