За різдвяними традиціями червоний пісний борщ доповнюють вушками або, як їх ще називають, крепликами. Це такі дрібненькі варенички з грибовою або оселедцевою начинкою.
Гастрономічні аналогії
Чому така дивна назва у цих вареничків? Бо за формою вони нагадують вушка. А слово «креплик» походить від єврейських вареничків креплах, які були начинені курячим м’ясом і подавалися в курячому бульйоні. Такі собі гастрономічні аналогії. Називайте так, як більше подобається, головне – щоб вони вам смакували.
Готуємо вушка до різдвяного борщу
Інгредієнти
– білі сушені гриби – 50 г;
– цибуля – 1 шт;
– олія – 1-2 ст. ложки
Вушка до борщу: технологія приготування
Приготування вушка зовсім нескладно. Скористаємося рецептом заварного тіста.
Воно готується дуже легко. Звичайно, що для вушок беремо половину запропонованої порції, а масло заміняємо олією.
Замішуємо тісто, залишаємо його «відпочити», а тим часом беремося за приготування начинки.
Для приготування начинки найкраще підходять білі сушені гриби.
Звечора їх заливаємо водою, а на другий день зранку варимо.
Як тільки гриби зм’якнуть, виймаємо їх і залишаємо, щоб вистигли.
Грибовий бульйон використаємо для приготування пісного борщу.
Поки гриби стигнуть, дрібненько нарізаємо цибулю, викладаємо її на розігріту в сковорідці олію, притушуємо її, тільки щоб зм’якла.
Далі до цибульки додаємо порізані шматочками гриби і продовжуємо смажити на легкому вогні, постійно помішуючи.
Солимо, перчимо до смаку. Коли гриби вистигнуть, брандером або м»ясорубкою перемелюємо їх в однорідну масу.
Тепер беремося за приготування вушок. Тоненько розкачуємо на стільниці тісто і формочкою діаметром 4-5 см вирізаємо кружечки.
Чайною ложечкою викладаємо фарш на вирізані кружечки тіста. Заліплюємо і викладаємо на дощечку або тацю.
Вкидаємо креплики у киплячу підсолену воду і помішуємо ложкою, щоб не прилипли до дна.
Як тільки вушка піднімуться наверх, зменшуємо вогонь і ще варимо 1-2 хвилини. Виймаємо вушка з кип’ятку, розкладаємо їх в тарілки з пісним борщем і подаємо до святкового столу.