Про користь хріну і про необхідність його присутності на великодньому та різдвяному столі вже написано в приготуванні цвіклів.
Соус Білий хрін має свій особливий смак і є не менш смачний, ніж вище згадані цвіклі. Соус з хріном чудово доповнює м’ясні страви.
Соус Білий хрін
Інгредієнти:
– корінь хріну – 1-2 шт;
– сметана домашня – 4 ст. ложки;
– 1 варений жовток;
– сіль, цукор до смаку.
Соус Білий хрін: технологія приготування
Помитий і почищений корінь хріну натираємо на терці з дрібними отворами. Можна подрібнити блендером.
Додаємо до хріну жовток і розминаємо його вилкою.
Далі наступає черга сметани – змішуємо її з хріном та жовтком до однорідності.
Солимо до смаку. Якщо сметана не надто кисла, можемо підкислити соком лимона.
Якщо кисла – підсоложуємо цукром. Гостроту соусу коригуємо під свої смакові відчуття. При бажанні додаємо трішки гірчиці.
Сметану можна замінити майонезом. Буде також смачно.
Перекладаємо соус в баночку, щільно закриваємо кришкою. Соус з хріном може зберігатися досить довго, але міцність його буде зменшуватися.
Не можу не згадати про косметичні властивості хріну. Якщо хріну натерли забагато, з нього можна зробити чудову косметичну маску.
Отож хрін не тільки для смаку, але і для краси.