Якось несподівано позимніло. Перші заморозки дали зрозуміти – зима не за горами.
Щоб зігрітися, ми змінюємо не тільки свій гардероб, але і харчування. В меню появляється більше теплих та калорійних страв. Пропоную приготувати смачну осінню зупку, яка, як приємний компрес, зігріє зсередини.
Зупка проста до примітивності, приготувати її під силу навіть тому, хто нічого, крім яєшні, готувати не вміє.
Осіння зупка: інгредієнти
– курятина – кілька кусків;
– м’ясний фарш – 150 г;
– морква – 1 шт;
– капуста цвітна – кілька суцвіть;
– капуста білокачанна – четвертинка;
– цибуля – 1 шт;
– картопля – 2 шт;
– зелень кропу і петрушки;
– лавровий листок, кілька горошин перцю чорного і духм’яного;
– сіль до смаку;
– часник – 1 зубчик;
– вода – 2,5 л
Осіння зупка: технологія приготування
Розбираючи тушку домашньої курки, залишилося кілька кусків, які я не знала до чого притулити.
Оскільки шматочки були невеликі, тому повноцінний наваристий бульйон з них би не вийшов, а от основою для зупи міг би стати.
Кусочки м’яса гарно промила, залила холодною водою і поставила варити. Як тільки вода закипіла, зменшила вогонь, а піну, яка утворилаcя, швиденько зняла ложкою.
Вкинула в баняк почищену і помиту цибулину, по кілька зерен духм’яного та чорного перцю і лавровий листок.
Поки бульйон вариться, готую овочі
Нарізаю дрібненько четвертинку білокачанної капусти. Її можна замінити брюсельською або савойською – буде ще смачніше.
Чищу і мию моркву, нарізаю її кружальцями.
Морква додасть зупці не тільки смак, але і яскравість.
Шматок цвітної капусти помила і розібрала її на дрібні суцвіття.
Почищену і помиту картоплю нарізала невеличкими шматочками.
Подрібнила зелень кропу та петрушки.
З фаршу, а він у мене був з курятини, телятини і свинини, бо підготувала фарш на пельмені, зробила невеличкі фрикадельки.
Коли курятина в бульйоні вже була зварена, посолила бульйон і вибрала з нього цибулю. Вона вже свою місію виконала, а варену цибулю в нас ніхто не їсть, навіть моя такса Джоллі.
Починаю додавати до бульйону овочі. Першими в баняк попадає білокачанна капуста та морква. Через 10-15 хвилин додаю картоплю та цвітну капусту, а ще через 10 хвилин – фрикадельки.
Пробую зупку на смак. При потребі можна досолити та доперчити.
Коли фрикадельки зваряться, додала в зупку зелень і розчавлений зубок часнику. Накрила баняк з осінньою зупкою кришкою і дала їй пів години настоятися.
Наливаю в тарілку і смакую. Дійсно, як ароматний зігріваючий компрес, як бальзам на душу.