У вас бувають забаганки? Хм, а в кого їх не буває. Отож забаглося мені сьогодні печеної картоплі, і не просто печеної, а з саламахою.
Печена картопля з саламахою: яка в ній користь
Подумаєш, печена картопля з саламахою, що в ній особливого? Смак, аромат і користь.
Отож картопля… Як її тільки у нас не називають – бараболя, крумпля, ріпа, мандебурка, бульба і, навіть, біб.
І що тільки з тієї картоплі, бараболі, мандебурки не готують! Навіть не буду перераховувати, бо займе не одну сторінку тексту.
Але ближче до суті моєї сьогоднішньої забаганки – печеної картоплі з саламахою. Якщо з печеною картоплею всім все зрозуміло, то про саламаху напевно знають не всі.
Що ж, майстер-клас все вам розкаже і покаже. Відразу скажу – страва дуже проста, навіть примітивна.
Що в цій страві доброго? Зрозуміло, що печена картопля залишається картоплею, а от саламаха – скарбничка надзвичайно корисних речовин: часник, оливкова олія, лимонний сік. Особливо це актуально в осінньо-зимово-весняний період, коли бушує грип і всякі там простудні захворювання з кашлем і шмарклями.
Ну як дитині доказати, що часник – це корисно і його потрібно їсти. Пробували доказувати? Тоді знаєте про що я.
А от подати з печеною картоплею у вигляді такої привабливої страви пробували? Ні? Спробуйте, буде смачно, гарантую. Пальчики оближете!
Печена картопля з саламахою
Інгредієнти:
– 4-5 картоплин середнього розміру;
– 4-5 зубочків часнику;
– 3 столові ложки рослинної олії (оливкової або соняшникової домашньої);
– сік з половинки лимона;
– сіль, перець червоний та чорний мелений;
– зелень петрушки або базиліку;
– сіль до смаку.
Печена картопля з саламахою: технологія приготування
Вибираємо плоску картоплю середнього розміру, гарно миємо її від бруду. Витираємо рушничком і розрізаємо навпіл.
Викладаємо половинки картоплі на деко і відправляємо в розігріту до 200 градусів духовку на 40-45 хвилин.
Поки наша бараболька загорає в духовці, готуємо саламаху.
Почищений від лушпиння часник вичавлюємо часникодавкою.
Додаємо сіль, перець червоний та чорний мелений, вичавлюємо чайну ложку лимонного соку, перемішуємо все з олією.
Пробуємо на смак. Саламаха повинна бути дещо пересолена, оскільки картоплю пекли без солі.
Додаємо до саламахи дрібно посіченої зелені. Зрештою, це не обов’язково, але смачно.
Все, саламаха готова.
За цей час картопля вже спеклася. Викладаємо її на тарілку і змазуємо зверху олійкою з саламахи, хай просочиться.
Або видовбуємо в картоплинці ямку і накладаємо туди саламахи.
Печена картопля з саламахою на столі. Аромат мало того, що апетитний, лікувальні фітонциди заповнюють простір кухні. Швиденько миємо руки і до столу.
Беремо картоплинку в руку, вмочуємо її в саламаху, смак картоплі тішить наші рецептори, ароматна олійка тече по пальцях…
Тепер вам зрозуміло – чому пальчики оближеш?