Хочете потішити своїх домашнім чимось смачненьким? Насмажте їм пампушок. Рецептів приготування пампушок є безліч, але я готувала за цим рецептом, бо він має свою цікаву історію.
Коломия, історія та пампушки від Ольги Кобилянської
А історія почалася з того, що я мала щастя потрапити на презентацію перевиданої книжки «Як добре і здорово варити», яка входить в проєкт Авторська Кухня Українська. Перше видання цієї книжки появилося на світ Божий в Коломиї в 1938 році під редакцією Олени Киселевської.
Унікальність її була в тому, що вона складалася з переписів найрізноманітніших страв, які надійшли до редакції « Жіночої долі» з різних куточків України, а також Чехії, Канади, Америки.
В цій книжці можна знайти рецепти страв від Ольги Дучимінської, Адольфіни Макогон (мама Ірини Вільде), Ольги Кобилянської та багатьох інших відомих жінок.
Переглядаючи книжку і вчитуючись у переписи, мене дуже зацікавили «Пампушки тети Олі з «Апостола черні». Під переписом було зазначено: записано у п. О. Кобилянської у Чернівцях.
Як відомо, «Апостол черні» – це останній великий твір Ольги Кобилянської, який вона писала протягом 12 років. Роман був заборонений в радянські часи через українську національну ідею. Прототипом тети Олі стала товаришка Кобилянської – Ольга Устиянович.
І знову все переплелося – історія, кулінарія, відомі особистості. От скажіть, як після цього не спробувати цей перепис на смак? Спробувала і скажу – пампушки супер!!!
Пампушки: Інгредієнти
– пшеничне борошно – 1 л;
– вершки -1 склянка;
– жовтки яєчні – 5 шт;
– дріжджі живі – 40 г ( сухі -12 г);
– вершкове масло розтоплене – 3 ст. ложки;
– дрібка солі;
– ванільний цукор – 1 пачечка;
– молоко – 1/4 склянки;
– цукор – 1 ст. ложка;
– перетерті з цукром трояндові пелюстки або інша начинка;
– олія соняшникова рафінована для смаження
Пампушки: технологія приготування
Дріжджі розвести з ¼ склянки теплого молока ( температура біля 38 градусів) і чайною ложечкою цукру. Поставити в тепле місце, щоб дріжджі підійшли.
Тим часом в миску просіюємо борошно, можна навіть два рази. Цим ми наситимо борошно киснем. Тісто від цього тільки виграє – стане пухкішим.
До борошна додаємо, розтоплене масло, жовтки, цукор і вершки.
Оскільки вершків у мене під руками не було, а була свіженька, густа і доволі солодка домашня сметана, то я взяла пів склянки сметани, долила теплої води до повної склянки і розмішала. Влила до борошна, додала уже спінені дріжджі і швидко змішала все ложкою.
Вимішувати треба до тих пір, поки тісто почне відставати від ложки. Тісто має бути вільне, тягуче. Підкисати його не ставимо.
Стільницю припорошуємо борошном, викладаємо на неї тісто. Добре переминаємо, підсипаючи борошна, щоб не прилипало до стільниці.
Розкатуємо тісто товщиною до сантиметра, склянкою вирізаємо кружечки.
На один кружечок накладаємо варення, трохи розтягуємо його краї,
зверху накладаємо другий кружечок . прискаємо пальцями краї, одночасно розтягуючи їх.
Потім склянкою ще раз обрізаємо краї. Після цього пампушок має ідеальну форму.
Можна робити і таким способом
Якщо ви хочете приготувати пампушки без начинки, тоді потрібно сформувати пласт тіста трохи більшої товщини – до 2 см.
Пампушки викладаємо на рушничок і залишаємо їх підростати.
В банячок наливаємо олії до висоти 6-7 см і доводимо її до кипіння. Зменшуємо газ, щоб пампушки просмажилися, а не згоріли.
Викладаємо пампушки в олію, як тільки вони знизу зарум’янилися,
перевертаємо їх на другу сторону.
Смажені пампушки викладаємо на паперову серветку, щоб вона втягнули в себе лишній жир.
Просмаживши 2-3 партії пампушок, змінюю олію на свіжу, бо пересмажена олія – це не тільки несмачно, це ще і шкідливо.
Готові пампушки, поки не зовсім не охололи, посипаю цукровою пудрою, згораючи від нетерпіння спробувати їх смак.
А смак їх таки божественний! В міру солодкі, з трояндовим ароматом, пухкі!
І поки ти смакуєш одним пампушком, рука вже тягнется за другим!
Як обіцяла Ольга Кобилянська, їх таки вийшло 40 штук!!!!