Лисички – то такі цікаві гриби, які на Заході цінуються нарівні з трюфелями, а у нас до них відношення: «Лисички? Ну, нехай…»
А даремно! Правильно приготована страва з лисичок не тільки смачна і ароматна, вона ще і виглядає дуже привабливо.
Лисички можна готувати по-різному. Я пропоную оригінальний рецепт смажених лисичок, який я запозичила у свого сусіда – затятого любителя грибного полювання. Приготовані за цим рецептом лисички можуть дати фору навіть білим грибам у сметані.
Оригінальний рецепт смажених лисичок
Інгредієнти:
– лисички – 1кг;
– цибуля – 2 шт;
– масло вершкове 100-150 г;
– сметана домашня – 0,5 л;
– часник – 3-4 зубочки;
– зелень кропу;
– сіль, перець чорний мелений – до смаку.
Оригінальний рецепт смажених лисичок: підготовка грибів
Треба сказати, що лисички мають одну гарну властивість – в них відсутні черв’яки та козявки, які люблять паразитувати на інших видах грибів. Крім того, лисички не надто крихкі гриби, тому їх легко чистити та мити.
Чистимо лисички від залишків грунту, обрізаємо корінчики, обтрушуємо з них листочки, травинки та хвою. Заливаємо гриби соленою водою і залишаємо на деякий час, щоб залишки бруду розчинилися.
Далі добре промиваємо лисички у проточній воді.
Оригінальний рецепт смажених лисичок: технологія приготування
Чисті гриби перекладаємо в баняк, заливаємо водою і доводимо до кипіння. На поверхні підніметься піна, яка винесе залишки травинок та хвої. Швидко її знімаємо, лисички проціджуємо через друшляк.
Поки гриби охолоджуються, чистимо і подрібнюємо цибулю.
Миємо і дрібненько нарізаємо кріп.
Викладаємо на розігріту сковорідку масло та подрібнену цибулю і підсмажуємо її до прозорості.
Масло можна замінити олією, але на маслі лисички будуть смачнішими.
Тепер прийшла черга лисичок. Великі лисички ріжемо на дрібніші шматочки, дрібні залишаємо цілими.
Перекладаємо лисички в сковорідку до цибулі і висмажуємо до тих пір, поки не випарується вода. Вогонь повинен бути середньої інтенсивності.
В процесі висмажування додаємо до грибів, сіль та перець і все добре перемішуємо. Заправляємо смажені лисички сметаною, розмішуємо, щоб всі грибочки плавали в ній.
Продовжуємо висмажувати лисички, поки вони не поглинуть всю сметану. Додаємо часник, при потребі досолюємо і доперчуємо. Далі посипаємо гриби подрібненим зеленим кропом. Вимикаємо вогонь, смажені лисички готові.
Смажені лисички чудово смакують з картоплею, пастою, банушем.
Смачного!!!