Ідеальне пісне тісто для пиріжків, це тісто, яке може приготувати навіть початківець. Випікати з цього тіста можна не тільки пиріжки та булочки, а й плетінки, завиванці, піцу.
Замість передмови
Для мене приготування дріжджового тіста – це магія. Тому довший час панічно боялася братися за випічку з нього . Ну як це так – кілька жмень борошна, трішки води, якась незрозуміла повна бактерій сірувата субстанція, що називається дріжджі, і, все це, як у казці, кількома рухами рук перетворюється в гірку смачнезних пиріжків або апетитну піцу.
Боятися, значить не їсти пиріжків. А пиріжків хочеться: і солодких, і солоних. Значить треба спробувати. Спробувала, вийшло, ділюся рецептом з тими, хто боїться дріжджового тіста.
Отож, найпростіше тісто, яке готується «на раз». Весь процес від початку до кінця «визрівання» тіста триває не більше години. Поки воно дозріває можна готувати начинку.
Начинка може бути найрізноманітніша: варення, яблука, вишні, слива, гриби, капуста, сир і т. д, і т.п.
Пісне тісто для пиріжків
Інгредієнти:
– пшеничне борошно – 650 г;
– вода тепла – 320 г;
– дріжджі сухі – 16 г;
– цукор – 3 чайні ложки;
– сіль -2 чайні ложки;
– олія соняшникова – 4 столових ложки.
Пісне тісто для пиріжків: технологія приготування
Борошно обов’зково просіюємо через сито в миску. Ця процедура наситить борошно киснем, від чого тісто стане ще пухкішим.
В борошні робимо ямку і вливаємо туди теплу воду. Підмішуємо в воду трохи борошна, додаємо цукор, сіль і сухі дріжджі.
Акуратно розмішуємо всю цю суміш, не рухаючи борошно по краях миски. Тільки те, що є в ямці. Накриваємо миску рушничком і ставимо в тепле місце хвилин на двадцять. За цей час дріжджова маса збільшиться в об’ємі і покриється бульбашками.
Додаємо соняшникову олію і ложкою замішуємо тісто. Спочатку ложкою, а потім рукою.
Коли тісто починає відставати від рук, перекладаємо на дошку і добре обминаємо його.
При потребі можна підсипати на дошку борошно. Чим довше тісто обминати, тим воно буде пухкіше.
Пісне тісто для пиріжків формуємо в колобок. Ставимо його в миску, накриваємо в рушником і знову в тепле місце на 15 хвилин.
Таку процедуру обминання повторюємо ще 2 рази.
Відділяємо кусок пісного тіста для пиріжків, розвалковуємо його до товщини 0,5 см і за допомогою склянки вирізаємо кружечки діаметром 8 см. На тісто викладаємо начинку, яку приготували заздалегідь, поки тісто підростало.
Я приготувала 2 начинки: одну з печериць, таку , як для м’ясних рулетиків,
другу з квашеної капусти, таку, як для вареників.
Пиріжки з печерицями оформила в трикутнички,
а капустяним булочкам надала форму човників.
Виклавши пиріжки на деко, поставила їх в тепло хвилин на 15, потім змазала їх зверху розбовтаним яйцем і – в духовку, розігріту до 200 градусів, на 20 хвилин.
Пиріжки з пісного тіста вийшли ідеальні і смачні-пресмачні. А залишків тіста сплела і спекла плетінку – такий собі бонус за роботу.