Ще з дитинства полюбляю лимонну зупку. Навесні, коли зі свіжими овочами ще важкувато, вітамінів в нашій їжі явно недостатньо. Про якість овочів з супермаркету краще скромно промовчати. Саме тому час готувати цю ароматну зупку, щоб поповнити запаси організму вітаміном С.
Спробуйте її приготувати, не сумніваюся в тому, що лимонна зупка вам сподобається.
Лимонна зупка
Інгредієнти:
— 0,5 кг курятини або телячої грудинки;
— 0,5 склянки домашньої сметани;
— 2 ст. ложки борошна;
— 1 середня морква;
— 1 середня цибулина;
— 1 корінь петрушки;
— 0,5 кореня середнього селери;
— 0,5 склянки рису круглого, що не пропареного;
— кілька гілочок петрушки і кропу;
— 1 невеликий лимон;
— близько 2-х літрів води;
— сіль, перець чорний, запашний горошком, чорний мелений перець за смаком, лавровий лист.
Лимонна зупка: рецепт з фото
В першу чергу готуємо бульйон з курятини або телятини.
Добре промите м’ясо на кісточці кладемо в холодну воду і, як тільки бульйон закипить, знімаємо піну, солимо, додаємо кілька зерен чорного і запашного перцю, лавровий листок і зменшуємо вогонь.
На легкому вогні готуємо м’ясо до готовності.
Поки бульйон в банячку булькає, готуємо інші інгредієнти. Рис ретельно промиваємо в холодній воді.
Нарізаємо кубиками корінь селери і петрушки.
Почищену моркву натираємо на тертці.
Подрібнюємо цибулю.
Цибулю і моркву тушкуємо кілька хвилин в сковорідці з олією.
Нарізаємо зелень — кілька гілочок петрушки і кропу.
2 ст. ложки борошна підсмажуємо на сухій сковороді до золотистого кольору.
Коли м’ясо звариться, виймаємо його з бульйону, відокремлюємо від кісток і відкладаємо в сторону. Рис і перекладаємо в бульйон.
Через 15-20 хвилин додаємо в бульйон і всі овочі, крім зелені.
Тим часом змішуємо підсмажене борошно зі сметаною, розбавляємо водою і ретельно розмішуємо, щоб повністю зникли грудочки.
Отриману суміш виливаємо в бульйон, додаємо сік з половинки лимона, доводимо зупку до кипіння.
Деякі господині лимонний сік замінюють лимонною кислотою. Лимонна кислота в суп — це нонсенс. Адже саме лимонний сік додасть зупці необхідну порцію вітаміну С.
Дуже схожий за смаком грецький лимонний суп. І вже точно — греки на лимонах не економлять. Пробуємо на смак, додаємо, при необхідності сіль, перець, а також порізане на шматочки м’ясо і зелень. Вимикаємо вогонь.
Накриваємо баняк кришкою, через 20-30 хвилин зупа готова — вона вбере в себе смаки всіх інгредієнтів.
Тепер нарізаємо лимон кружечками.
Подаючи на стіл, в кожну тарілку додаємо по кружечку лимона.
Тепер ви знаєте як приготувати лимонну зупку. Готуйте та смакуйте!