Лабне – це крем-сир, який готують з йогурту. На смак лабне неймовірно ніжний і апетитний. Він може бути як солодким, так і солоним. Самостійно приготувати його надзвичайно просто
Що таке лабне і з чим його їдять
Цей сир дуже популярний в країнах Близького Сходу. В перекладі з арабської означає “молоко” або “білий”. Лабне відноситься до молодих сирів, за консистенцією він нагадує щось середнє сиром і йогуртом. Він неймовірно ніжний і апетитний. Може бути як солодким, так і солоним.
Крім того, лабне – це ідеальна страва для немовлят, коли їх починають переводи з грудного на звичайне годування.
З солодкої версії сиру можна приготувати смачні десерти з різноманітними сезонними фруктами. Його можна використати як крем для торта.
Солоний сир чудово поєднується з ароматними травами, зеленю. Тому він може бути смачною намазкою до хліба.
Цей неймовірно смачний продукт дуже легко приготувати власноручно, попередньо приготувавши домашній йогурт.
Як приготувати лабне: технологія
Кількість отриманого сиру залежить від кількості йогурту і його консистенції. З густішого йогурту отримаємо більше сиру.
Отож, крім домашнього йогурту нам потрібно кусок чистої марлі, складеної в 2-3 шари і друшляк або, ще краще, сито.
Вистеляємо друшляк марлею, складеною в 2-3 шари і виливаємо на неї йогурт.
Коли сироватка стече, можна зав’язати марлю і сирний згусток підвісити, рештки сироватки стікатимуть швидше.
Якщо бажаєте, щоб лабне не підкисло, краще сирний згусток разом з друшляком і баняком, куди стікає сироватка, помістити в холодильник. Тільки зверху на згусток в марлі треба поставити чисту тарілочку з тягарцем. Густину лабне регулюємо за своїм бажанням. Що довше буде стояти під гнітом, то щільнішим буде.
Далі до лабне можна додавати все, що забажаєте, готувати різні десерти та намазки.
Якщо ви бажаєте зробити лабне з сухими травами, то краще ці трави додати ще в в йогурт, щоб вони віддали йому свій смак. Достатньо витримати 2-3 години. Для цього добре підійдуть готові спеції «Італійські трави», «Прованські трави».
Свіжу зелень подрібнюємо і змішуємо з вже готовим лабне, посоливши і поперчивши його.
Можна приготувати з лабне з пряними травами, часником, сілю та паприкою у вигляді кульок, перекласти їх в баночку і залити оливковою олією. В такому вигляді вони можуть зберігатися доволі довго – 1-2 тижні.
Звичайно, вас цікавить питання – скільки цієї смакоти будемо мати на виході. У мене з 3х л йогурту виходить 850- 900 грамів смачного лабне.