Щиро раджу приготувати кугеліс – надзвичайно смачну і дуже популярну в Литві страву. Гарантую, що ви не пошкодуєте.
В Литві кугеліс – така ж популярна страва, šaltibarščiai (холодний литовський борщ) та цепеліни.
Подібно, як наш український борщ, кожна господиня готує кугеліс зі своїми нюансиками. Але я не буду вдаватися в них, а подам класичний варіант цієї смачної страви.
Кугеліс (kugelis): інгредієнти
- картопля – 1,2 кг ( очищена);
- цибуля – 1 велика або 2 малі;
- сметана – 2 столові ложки;
- яйце – 1- 2 шт;
- масло вершкове – 50г;
- підчеревина копчена – 150-200 г;
- паприка копчена мелена – 1 чайна ложка;
- майоран сухий або італійські трави – 1 чайна ложка;
- тертий мускатний горіх – ¼ чайної ложки;
- перець чорний мелений – за смаком;
- сіль – за смаком;
- олія для змазування форми.
Кугеліс (kugelis): технологія приготування
Спочатку приготуємо всі інгредієнти.
Першим ділом нарізаємо кубиками копчену підчеревину. Що більше її в страві, тим смачніше буде. Але і міру треба знати, щоб не перестаратися.
Далі дрібненько нарізаємо цибулю.
Розігріваємо на пательні масло і викладаємо цибулю. Постійно її помішуємо. Вона повинна ледь пожовтіти.
Далі до цибулі додаємо порізану підчеревину і помішуючи, смажимо 1-2 хвилини. Цибуля ні в якому разі не повинна присмажитись. Вона має стати прозорою. Знімаємо пательню з вогню.
Готуємо форму для запікання – змазуємо її олією або маслом.
Збиваємо яйця з сметаною до однорідності. Сметану можна замінити молоком.
Основний інгредієнт страви – картоплю, чистимо, миємо.
Натираємо на тертці або пропускаємо через комбайн. Всі дії, які пов’язані з картоплею вчиняємо дуже швидко, щоб вона не потемніла, Сірість не додасть страві привабливості.
Консистенція страви дуже залежить від сорту картоплі, тобто вмісту в ній рідини і крохмалю.
Я картоплю натерла на тертці, відтиснула з неї рідину в окрему тарілку. Швиденько додала до неї збите зі сметаною яйце і всі спеції і сіль. Все перемішала.
Злила акуратно весь картопляний сік, а крохмаль, що залишився на дні тарілки, зібрала і повернула до картопляної маси. Далі переклала до маси підчеревину з цибулею і все ще раз перемішала.
Дуже важливо вгадати з сіллю. Але точних рекомендацій дати не можливо, бо сіль буває різної солоності. Керуємося своєю інтуїцією.
Перекладаємо картопляну масу в підготовану форму. У мене діаметр 25 см. Більшу брати не вартує, бо кугеліс вийде тоненький. Меншу брати можна.
Ставимо кугеліс випікатися в розігріту духовку на середню поличку на 50-60 хвилин при температурі 180-190 градусів.
Кугеліс дуже смакує з соусом, особливо з соусом грибовим. Недарма в Литві жартують, що кугеліс без соусу, як весілля без нареченої.
Отож, поки кугеліс печеться, дуже швидко можна приготувати грибовий соус з білих заморожених або сушених грибів, а також з печериць з печериць.
Якщо їх під рукою немає, можна змішати сир з сметаною або вершками, додати посіченого кропу. Якщо і цього не знайдеться, просто щедро полийте доброю сметаною. Теж буде дуже смачно.
Ви мені можете зауважити, що простіше посмажити деруни. Звичайно, можна. Але деруни і кугеліс – то дві різні пісні!
.Якщо ви бачите, що шматок кугеля красивої, рівної, форми – значить, він, скоріш всього, спечений вчора, а сьогодні просто підігрітий. Щойно спечений кугеліс погано тримає форму, при цьому він недостатньо щільний.
Мій трішки вистиг і ущільнився, і тільки тоді я змогла акуратно відрізати і сфотографувати.