Грибова зупа з сушених грибів має особливий аромат та смак. Вона урізноманітнює зимове меню, хоч приготувати його можна і влітку. Головний інгредієнт грибової зупи – сухі білі гриби. Додаткові продукти можуть бути різні. Вони мінятимуть смакові відтінки зупи та її калорійність.
Готують грибову зупу з м’ясом і без. Запропонований рецепт – пісна грибова зупа. Сподіваюся, що вона сподобається всім, особливо тим, хто дотримується посту або вегетаріанських принципів харчування.
Рецепт грибової зупи
Інгредієнти:
– 2 л води;
– 70 г білих грибів сухих;
– 2/3 склянки вівсяних пластівців “Геркулес”;
– 2 невеликі цибулі;
– 1 морква середніх розмірів;
– 1 корінь петрушки;
– 2 столові ложки пшеничного борошна;
– 2-3 столові ложки рослинної олії;
– по декілька зерен чорного і духмяного перцю;
– 2 лаврові листочки;
– кілька гілочок кропу і петрушки;
– сіль і мелений чорний перець за смаком.
Як готувати грибову зупу з сушених грибів: технологія
Сухі білі гриби необхідно заздалегідь замочити в холодній воді. Краще всього робити це на ніч. Якщо вам прийшла ідея приготувати грибову зупу з сушених грибів вранці, досить щоб вони знаходилися у воді, 2- 3 години. Сухі гриби поміщаємо в баняк, заливаємо двома склянками холодної води.
Як тільки вони розмокнуть, в цій же воді, їх доводимо до кипіння і готуємо пів години на слабкому вогні.
Виймаємо гриби з бульйону, залишаємо їх щоб вистигли. Холодні гриби ріжемо на невеликі смужки. Грибовий бульйон зберігаємо.
Тим часом наливаємо в каструлю 2 літри води, кладемо в неї цибулину, корінь петрушки, порізану кружечками моркву, лаврове листя, по кілька зерен чорного і духмяного перцю.
Подрібнюємо другу цибулину.
В розігріту в сковороді олію додаємо подрібнену цибулю. Постійно помішуючи, підсмажуємо її до легкого пожовтіння.
Додаємо порізані гриби і продовжуємо тушкувати, поки засмажка не стане майже
сухою.
Тим часом вода в банячку вже закипіла, солимо її і всипаємо вівсяні пластівці.
Збавляємо вогонь. Нехай собі зупка тихенько булькає.
На суху сковорідку викладаємо 2-3 ложки борошна, постійно помішуючи його, підсмажуємо до тілесного кольору.
Змішуємо підсмажене борошно з грибовим бульйоном, гарненько розмішуючи, щоб не залишилося грудок. Якщо режим харчування дозволяє вживати сметану, можна додати декілька столових ложок.
Коли вівсяні пластівці зварилися, вливаємо отриману суміш в зупу, розмішуємо і даємо можливість їй покипіти декілька хвилин.
Після цього додаємо в зупу грибову засмажку. Розмішуємо, пробуємо на смак. Додаємо сіль і чорний мелений перець.
Подрібнюємо зелень кропу і петрушки, всипаємо їх в зупу, накриваємо кришкою і даємо можливість настоятися 20-30 хвилин. За цей час розкриються всі смаки.
Замість вівсяних пластівців “Геркулес”можна зварити зупу на перловці, додавши пів склянки. Звичайно, що перловка буде варитися довше, але грибова зупа вийде в’язка, густа і теж дуже смачна.
Наливаємо грибову зупу з сушених грибів в тарілки і кличемо всіх до столу.