Сьогодні хочу вас познайомити з класикою литовської кухні – цепелінами. Страва, яка дуже проста в приготуванні, здатна задовільнити любий вишуканий смак. Але при умові, що її приготують правильно
Трішечки історичних фактів про цепеліни
В Литві, а саме, в Жемайтії, вони появилися десь на межі 18 і 19 століть. Туди вони “примандрували” з німецької Малої Литви, разом з литовськими євреями, які мали тісні стосунки з єврейськими громадами Північної Німеччини. А далі цепеліни стали литовською національною стравою, подібно, як холодний литовський борщ Saltibarščiai.
Цепеліни здавна готують з вареного і сирого картопляного тіста. Дослідник картопляних страв Антуан Огюстен Перментьє у своєму в 1779 р у книзі «Спосіб приготування хліба з картоплі» описав різні способи використання картоплі, серед яких було приготування картопляного «хліба». За його словами картопляне тісто винайшли ірландці приблизно в 1740 році, використовуючи картоплю замість інших овочів – ріпи, гарбуза . Це давало можливість економити зерно і здешевити хліб.
Страва дістала таку цікаву назву значно пізніше, бо за формою нагадувала дирижабль, який в 1900 році сконструював Фердинанд Цепелін. До 60х років 20 століття дирижаблі або, як їх ще називали, цепеліни служили засобом для транспортування пошти, розвідки, пошуку мін і підводних човнів. Зараз їх практично не використовують.
Варто згадати що у багатьох кухнях світу дуже популярні такі страви як палюшки, ньоки, картопляні котлети (зрази), книдлі.
Цепеліни: інгредієнти
Основна фішка цієї страви – правильне приготування картопляного тіста з вареної і сирої картоплі, щоб воно під час готування в воді не розвалилося.
- 10 картоплин приблизно однакового середнього розміру;
- 150 г картопляного крохмалю;
- 500г свиного фаршу;
- 1 цибулина.
Поливка для цепелінів
- підчеревина( бекон) – 100 г
- цибуля – 1 шт;
- сметана – 300 г.
Цепеліни: технологія приготування
Відбираємо 5 картоплин, добре миємо і ставимо варити їх в мундирах. Поки картопля вариться, готуємо для цепелінів м’ясну начинку. Пів кілограма свиного фаршу змішуємо з потертою на тертці цибулиною. Додаємо перець, сіль, чорний мелений перець, паприку.
З бажанням можна додати прованських трав або подрібненого майорану. Це вже за вашим смаком. Все добре вимішуємо.
Поливка для цепелінів
Тепер беремося за приготування класичної поливки для цепелінів. Підчеревину (бекон) ріжемо кубиком.
цибулю – також кубиком.
Викладаємо порізану підчеревину на сковорідку. Коли жир трохи підтопився, додаємо цибулю і помішуючи, доводимо її до прозорості.
Далі вливаємо сметану і даємо соусу покипіти на легкому вогні кілька хвилин. Солимо, перчимо за своїм смаком.
Картопляне тісто для цепелінів
Поки ми готували м’ясо та поливку, картопля в мундирах вже зварилася охолола. Чистимо її від шкірки і мелемо на м’ясорубці, або товчемо товкачиком. Головне – щоб не було в ній грудок.
Хочете скоротити час на приготування цепелінів, зваріть і потолочіть картоплю звечора.Тепер черга дійшла до сирої картоплі. Тут треба працювати швидко, щоб вона не потемніла. Чистимо картоплю, миємо і натираємо на мілкій тертці. Я натерла на тертці для сиру.
Далі через марлю відтискаю картопляний сік в окрему тарілку. Відтиснуту картоплю переклала в миску і перебила блендером в однорідну масу. Якщо потрібно, ще раз добре відтискаємо. Сира картотляна маса має бути досить суха.
До сирої тертої картоплі додала перемелену варену картоплю і крохмаль. З тарілки акуратно зливаємо сік, бо на дні осів крохмаль. Збираю його і перекладаю до картопляної маси.
Треба сказати, що у кожному сорті є різний вміст крохмалю. Можливо у вашому сорті його зовсім мало, то і возитися з тим витиснутим соком і немає сенсу.
До картопляної маси додаємо сіль і швидко її вимішуємо.
Змочуємо руки у воді і формуємо на долоні пляцок товщиною коло 1 см. Викладаємо на нього ложку фаршу.
Защипуємо крої тіста і формуємо подовгуваті палянички.
Викладаємо цепеліни на дошку або тацу, підсипану борошном.
Поки ми швиденько ліпимо цепеліни, вода уже на плитці закипіла. Підсолюємо воду, і акуратно кладемо в неї цепеліни так, щоб вони в воді рухалися вільно. Як тільки вода закипіла знову, зменшуємо вогонь і хай вони варяться там хвилин 15-20.
Готові цепеліни перекладаємо на тарілку і поливаємо їх сметанною поливкою.
Чудово смакують цепеліни з грибовим соусом. Можна просто посмажити сало з цибулькою до золотистого кольору і полити гарячі цепеліни.
Тут уже куди заведе ваша фантазія.
Дуже смачні цепеліни начинені кисломолочним сиром або грибами. Але то уже зовсім інша пісня.