Борщова заправка

борщова заправкаПриготування борщу – це процес, який займає багато часу. Прискорити його можна, якщо мати готову борщову заправку. То чому б не запастися нею заздалегідь.  Пропоную рецепт борщової заправки з покроковими фото.

 

 

 

Борщова заправка: для чого її готувати заздалегідь?

Перша причина

Осінь – пора, коли буряк , морква, цибуля та перець найдешевші. Звичайно, їх можна купити на оптовому ринку і зберігати до весни в підвалі. Але не у кожного вдома є підвал. Та і в підвалі частина запасів псується. А в банці, у вигляді борщової заправки, овочі можуть зберігатися до нового врожаю.

Друга причина

Ви – людина дуже занята, часу на приготування їжі обмаль, а їсти хочеться завжди. І не тільки вам, а ще і всім домашнім. А борщ – то така чудова страва! Їсти його можна і на другий день, бо він стає ще смачнішим. І в цьому випадку борщова заправа стає тією палочкою-виручалочкою, яка дозволить подати борщ до столу вже за годину. Якщо підготувати бульйон заздалегідь або варити пісний борщ, то це відбудеться ще швидше.

Ну, і на додаток вартує зазначити: якщо до борщової заправки додати кілька ложок сметани або домашнього майонезу, до столу ви можете подати ще і чудовий салат.

Тому раз в рік, восени, вартує виділити 2-3 години для приготування борщової заправки. Маю надію, що вас переконала.

Борщова заправка: інгредієнти

борщова заправка

– червоний столовий буряк – 5 кг;
– цибуля -1 кг;
– болгарський перець – 0,5 кг;
– морква -1 кг;
– цукор – ½ склянки;
– вода – 1/2 склянки;
– оцет 9% – 1 склянка;
– сіль – до смаку;
– олія – ½ склянки;
– перець чилі – 1-2 штуки;
– лавровий листок – 3-4 штуки;
– перець духмяний та чорний по 10 зерен.

Як приготувати борщову заправку: технологія

Вибираємо буряки приблизно одного розміру, добре миємо їх, перекладаємо у баняк і варимо їх до напівготовності. Зливаємо воду і залишаємо, щоб охололи.

Тим часом чистимо від лушпиння цибулю, миємо і дрібно її нарізаємо.

борщова заправка

Помиту моркву чистимо, миємо і натираємо на тертці.

борщова заправка

З болгарського перцю видаляємо серцевину, миємо його і нарізаємо на шматочки.

борщова заправка

З буряка знімаємо шкірку.

борщова заправка

Тремо його на буряковій тертці.

борщова заправка

Всі подрібнені овочі перекладаємо в баняк, додаємо спеції, цукор, вливаємо воду та олію. Постійно помішуючи, доводимо до кипіння. Зменшуємо вогонь і продовжуємо тушкувати овочі ще 45 хвилин. Пробуємо заправку на смак і при потребі додаємо певні інгредієнти. Вливаємо оцет, все добре перемішуємо і тушкуємо ще кілька хвилин.

борщова заправка

Зменшуємо вогонь до мінімуму і розкладаємо борщову заправку в стерильні банки. Відразу закриваємо їх стерильними кришками і перевертаємо догори дном. Коли вони вистигнуть, переносимо до комори.

борщова заправка

Для зберігання борщової заправки найкраще використовувати півлітрові банки.
З цієї кількості продуктів виходить 8-9 півлітрових банок.

Правда , що рецепт борщової заправки дуже простий? Скористайтесь ним, не пошкодуєте!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.