Смажені баклажани з перцем – страва, яка готується на «раз-два». Смакує як гаряча, так і холодна. Вона може бути і салатом, і гарніром до м’яса.
Лінь – це не завжди погано
Дуже часто у мене на столі страви виникають спонтанно. І ця спонтанність проявляється або через якесь внутрішнє розслаблення, яке в народі називають лінь, або через банальну нестачу часу.
Цього разу ці два фактори об’єдналися. Треба було швиденько щось приготувати їсти, а в холодильнику окрім вареників нічого смачного не помітила. Але вареники вже були на вечерю. І знову їх їсти зовсім не хотілося.
Ага, саме час вибридати з їдою. Мій погляд вперся в баклажани, які як сиротинки, уже тиждень там, м’яко кажучи, валялись. Буває так – купиш, плануєш з них щось приготувати, і не складається.
Вони ще, на щастя мали цілком притомний вид. Кинуло оком що ще є, побачила цибулю і кілька невеличких болгарських перчиків.
По ходу п’єси почалися експерименти. Які завершилися дуже смачною стравою, як сказала би моя мама, – «куверґесом». Так вона називала все те, що подібне було на якусь незрозумілу мішанину. Цікаво, чи знайоме вам це слово?
Це така передісторія. Назвала я цю страву – смажені баклажани з перцем. Бо це якось більш-менш зрозуміло всім.
Смажені баклажани з перцем: інгредієнти
- баклажани – 2-3 шт. середнього розміру;
- перець болгарський – 3-4 шт. (невеликі);
- цибуля – 1 шт. (велика або 2 менші);
- часник – 2-3 зубки;
- зелень –базиліку або петрушки;
- сухі італійські трави – 1 чайна ложка;
- сіль, чорний мелений перець – до смаку:
- олія для смаження – кілька ложок.
Як ви зрозуміли – кількість інгредієнтів довільна. Болгарський перець варто брати м’ясистий
З вказаної кількості виходить дві великі порції смачної страви.
Смажені баклажани з перцем: технологія приготування
Баклажани миємо, обрізаємо кінчики і ділимо навпіл. Кожну половинку вертикально розрізаємо на шість частинок.
Складаємо в миску і щедро посипаємо сіллю. Перемішуємо і залишаємо на пів години, щоб разом з соком випустили гіркоту.
Тим часом помитий перець розрізаємо на великі шматки.
Цибулю ріжемо півкільцями.
Коли баклажани пустили сік, легенько відтискаємо їх і промиваємо в воді.
На розігріту сковорідку з олією викладаємо баклажани і обсмажуємо їх з кожного боку до золотистого кольору. Виймаємо баклажани на тарілку
Доливаємо в сковорідку ще олії і, постійно помішуючи, смажимо перець з обох сторін, щоб він зм’як.
Далі до перцю додаємо порізану цибулю і, постійно помішуючи, продовжуємо смажити.
Цибуля повинна добре зм’якнути, але не підгоріти. Трохи солимо і посипаємо меленим перцем.
Коли цибуля і перець будуть у відповідній кондиції, повертаємо в сковорідку баклажани.
На легенькому вогні, посипавши овочі подрібненим часником, порізаним базиліком і «Італійськими травами», тушкуємо ще 1-2 хвилини.
Якщо базиліку немає, можна притрусити зеленою петрушкою.
Далі накриваємо сковорідку кришкою і вимикаємо вогонь. Хай страва постоїть і набереться аромату.
Подаємо до столу з тим, що смакує – з запеченим курячим філе або з картопляним пюре, або просто з окрайцем хліба.
Хочу сказати, що на наступний день холодними вони були ще смачніші. Тобто можна використовувати як такий собі закусочний салат.