Недарма говорять, що все нове – це добре забуте старе. Чи пам’ятаєте ви цей знаменитий торт з 80-х? Простий в приготуванні, з доступних продуктів і дуже-дуже смачний!
Дещо з історії знаменитого торта “Спартак”
Пам’ятаю, що в 80-ті торт «Спартак» був надзвичайно популярним. Коли приходили з гостини, то завжди приносили додому дітям кусочок цього торта. А потім появилися нові і ще новіші переписи тортів і якось поступово він випав з мого поля зору. Звичайно, що дарма. Бо при всій дешевизні і доступності складників, торт «Спартак» дуже смачний і готується швидко.
Він має ще одну чудову властивість – коржі можна спекти заздалегідь і зберігати досить довго. А потім, у потрібний момент, перекласти кремом і подати частування до столу. Для запрацьованої пані – це чудовий варіант. У всякому разі, краще, ніж торт з магазину.
Мене завжди цікавило – чому торт називається «Спартак».
Пригадую, що такі цукерки «Спартак» були на ринку у 80-х роках – тоненькі шари чорного і білого кольору чергувалися між собою. Смаку вже толком і не пригадаю, але присмак шоколаду і ванілі був присутній.
Потім СССР успішно спочив у Бозі. Кому дісталася торгова марка цукерків не ясно.
Один час «Світоч» ви пускав щось на зразок «Спартака», тільки називались оті нові цукерки уже «Спарта». Ну, щось на зразок ковбаси – була «Московська», якийсь складник змінили, стала «Бандерівська».
Якщо порівняти торт «Спартак» і цукерки в перерізі, то вони дуже схожі.
Тонесенькі шоколадно-медові коржі перекладені ароматним ванільним кремом.
Торт «Спартак»: інгредієнти для коржів:
- пшеничне борошно – 450 г;
- молоко – 6 ст. ложок;
- яйця – 2 шт;
- масло вершкове – 100 г;
- цукор – 1 склянка;
- какао-порошок – 50 г;
- мед натуральний – 3 ст. ложки;
- сода – 1 чайна ложка.
Торт «Спартак»: інгредієнти для крему:
- молоко – 700 л;
- цукор – 1 склянка;
- яйце – 1-2 шт;
- масло вершкове – 250 г;
- пшеничне борошно або крохмаль – 4 ст. ложки;
- ванільний цукор – 15 г
Торт «Спартак»: технологія приготування
Просіюємо в миску борошно, додаємо до нього какао і добре перемішуємо.
В банячку перетираємо яйця з цукром, додаємо мед і розм’якшене масло, молоко. Все добре перемішуємо і ставимо на середній вогонь.
Як тільки суміш стане однорідною і гарячою, всипаємо соду і швиденько розмішуємо. Маса почне пінитися і збільшуватися в об’ємі. Зменшуємо вогонь. Ще 1-2 хвилини мішаємо, знімаємо з вогню і поступово починаємо всипати борошно, вимішуючи ложкою, бо суміш гаряча.
Підсипаємо на стільницю борошно і викладаємо тепле тісто. Добре обминаємо його до однорідної пластичної консистенції.
Формуємо з тіста кульку, притискаємо її рукою і ділимо на 8 частин. Кожну частинку тіста скатуємо в кульку.
Перекладаємо кульки тіста в миску, верху накриваємо харчовою плівкою . Ставимо миску на банячок з гарячою водою, щоб тісто не затверділо. Бо інакше його неможливо буде розвалкувати.
Кожну кульку розвалковуємо на пергаментному папері, який вирізаємо по розміру дна тортівниці. Бортики тортівниці нам не будуть потрібні.
Щоб прискорити процес випікання коржів, вирізаємо з пергаментного паперу два круги. Поки один корж випікається, за цей час ми готуємо другий корж.
Перекладаємо тісто разом з пергаментним папером на металеву форму, наколюємо вилкою і ставимо випікатися в духовку, розігріту до 180 градусів на 5-7 хвилин. Коржі виходять дуже твердими. Не треба лякатися, від крему вони відвогнуть і стануть дуже м”якими.
Коли коржі вистигнуть, перекладаємо їх заварним кремом.
Торт «Спартак»: готуємо крем
Розтираємо яйце з цукром так, щоб воно побіліло. Це добре робити міксером або блендером. Додаємо борошно або крохмаль. Можна використати рисове борошно. Воно дає гарну шовковисту консистенцію.
Додаємо половину порції молока і розмішуємо до однорідної консистенції. Другу половину порції молока доводимо до кипіння, поступово, постійно помішуючи, вливаємо яєчно-молочну суміш. Все повинно закипіти і загуснути. Залишаємо, хай охолоне.
До холодного заварного крему додаємо розм’якшене масло. Збиваємо міксером все однорідної консистенції.
Перемазуємо коржі, верх і боки. За бажання верх торта можна покрити не кремом, шоколадною помадкою. Коржі торта варто перекласти кремом за день-два до подачі на стіл, шоб він добре просочився.
Смачного!!!