Пляцок два в одному – чому? Тому, що в цьому пляцку є два види тіста, які розділяє надзвичайно смачна яблучна начинка. Якщо не пробували цієї смакоти, спробуйте! Надзвичайно смачно ! І скажу по секрету – дуже бюджетно.
Коли переглянула на своєму сайті розділ «випічка», то зрозуміла, що найбільш популярними у мене є пляцки з яблучною начинкою. І цей розділ весь час поповнюється новими і новими рецептами. Цей рецепт вже не перший, який я запозичила у кулінарного блогера Ірини Шляхової з її сайту https://vkussredizemnomorie.blogspot.com/ .У пані Ірини випічка чудесна. І завжи вдається.
Отож, поки осінь і яблук ще багато, спішимо потішити себе смачненьким. І не просто смачненьким, а дуже смачненьким. А ще – простим в приготуванні і, що важливо в сьогоднішні доволі скрутні часи, дешевим. Але я завжди кажу: дешеве- це не значить примітивне і несмачне.
Що ж такого цікавого в цьому пляцку? Це поєднання двох видів тіста – крухого (пісочного) знизу і бісквітного (як в шарлотці) зверху. А між цими шарами тіста – божественного смаку яблука. Гарантую, що буде бомбезно смачно!!!!!
Яблучний пляцок два в одному: інгредієнти
Кількість продуктів розраховано на форму 23 см.
Крухе тісто:
- борошно пшеничне – 180 г;
- масло вершкове – 100 г;
- яйце куряче – 1шт;
- цукор – 40 г;
- розпушувач для тіста – 1чайна ложка;
- сіль – дрібка.
Тісто бісквітне:
- борошно пшеничне – ½ склянки;
- цукор – ½ склянки;
- яйця курячі – 2 шт.
Яблучна начинка:
- яблука (Золота ранета) великі – 7-8 шт;
- цукор – 2-3 столові ложки;
- лимон –1 чайна ложка соку і цедра
- ванільний цукор – 1 пачка;
- масло вершкове – 30 г
Яблучний пляцок два в одному: технологія приготування
Першим ділом замішуємо крухе тісто: борошно, масло, яйце, розпушувач і дрібку солі викладаємо до миски і все добре перемішуємо.
Тісто виходить дуже м’яким і пластичним.
Накриваємо плівкj. і ставимо в холодильник, щоб трохи затужавіло.
Тепер прийшла черга яблук. Помиті яблука чистимо від шкірки і нарізаємо дрібними кубиками. Кілька слів щодо яблук. Як на мене, якнайкраще для цієї начинки підходить Золота ранета. Яблука мають мало соку, м’якоть не тверда, доволі кашиста, не надто кисла і не засолодка. Одним словом – цей сорт ідеальний для випічки. Якщо немає Золотої ранети, виберіть подібний сорт за смаком та консистенцією.
На розігріту сковорідку викладаємо масло, порізані яблука, посипаємо цукром, тертою цедрою з цілого лимона, ванільний цукор. Якщо яблука дуже солодкі, додаємо лимонний сік – це вже на ваш вибір. Смажимо, щоб яблука втратили сік і зм’якли. Ця процедура займе займе 5-10 хвилин.
Залишаємо яблука вистигнути і беремося за тісто. Викладаємо його в форму для випікання і руками його рівномірно розподіляємо по дну і стінках.
Вмикаємо духовку для прогрівання, задавши температуру 180 градусів.
Тепер наступає пора бісквітного тіста. Збиваємо міксером цукор з яйцями, поступово додаючи борошно. При бажанні можна додати пачечку ванільного цукру.
Викладаємо на тісто в формі начинку з яблуками, вирівнюємо поверхню Зверху на неї виливаємо бісквітне тісто.
Ставимо випікатися форму з пляцком в духовку на 35-40хвилин. Готовий пляцок зверху посипаємо цукровою пудрою і залишаємо його, щоб охолонув.
Ну, а далі – чай, кава, капучіно і шматок смачнезного пляцка.
Свято вдалося!