Шарлотка – класика жанру

ШарлоткаВеличезну любов ця проста і одночасно дуже смачна випічка, яка називається шарлоткою, заслужила недарма. Вона проста в приготуванні, а інгредієнти, з яких вона випікається, є в кожному домі.

 

 

На її приготування потрібно мінімум часу, тому шарлотка – справжня знахідка, коли потрібно приготувати якийсь десерт нашвидкоруч.

Трішки історії…

Батьківщиною шарлотки вважають Німеччину, Англію, Францію. Кожна з цих країн якимось чином долучилася до її появи.

Отже, спочатку шарлотка – це хлібний пудинг, причому її «сирий» варіант. Тобто в форму шарами складалися скибочки хліба, змочені сиропом з під зварених фруктів, між хлібом же ці фрукти і викладалися, закривалося все хлібними скибочками.

Потім шарлотку стали запікати, хліб вже замочували в розтопленому вершковому маслі або у вині, і навіть в суміші яєць і молока. Але вже викладали хлібні скибочки не шарами, а по дну і уздовж стінок форми, заповнюючи середину звареними або тушкованими фруктами.

Французький кондитер Антуан Карем зробив шарлотку витонченим і дуже ніжним десертом, замінивши хліб на печиво савоярді і бісквітні скибочки, а яблучну начинку – баварським кремом.

На початку XX століття в шарлотка трансформується в дуже простий і смачний бісквітний пиріг з яблуками, який потрібно випікати.

Шарлотка: інгредієнти

  • пшеничне борошно – 1 склянка;
  • цукор – 1 склянка;
  • яйця – 4 шт;
  • ванільний цукор – 1 пакетик;
  • яблука 5-6 шт;
  • розпушувач для тіста – 0,5 чайної ложки;
  • шматочок масла для змазування форми.

Шарлотка: технологія приготування

Спочатку готуємо форму для випікання. У мене роз’ємна тортівниця діаметром 24 см. Дно вистеляємо папером для випікання з антипригарним покриттям, а бортики змазуємо маслом.

Чистимо яблука від шкірки і нарізаємо тоненькими скибочками.

шарлотка

Вбиваємо яйця в банячок, додаємо до них цукор та ванільний цукор.

шарлотка

Збиваємо міксером до пишної маси, яка в процесі збивання стає гарного кремового кольору.

шарлотка

Змішуємо борошно з розпушувачем і потрохи всипаємо його до до яєчно-цукрової маси. Змішування робимо на малих оборотах міксера або ложкою, щоб не осіло тісто.

шарлотка

Частину тіста викладаємо на дно форми для випікання, далі викладаємо яблука. Зверху викладаємо решту тіста і розрівнюємо його. Згадала, що у мене э заморожена лохина, сипанула трішки, щоб було кольоровіше.

шарлотка

Прогріваємо духовку до 180 градусів і ставимо форму з шарлоткою в духовку на 40-50 хвили. Перших 20 хвилин духовку не відчиняємо, щоб шарлотка не сіла. Якщо час випікання ще не вийшов, а верх шарлотки уже достатньо рум’яний, прикриваємо зверху форму шматком білого паперу. І продовжуємо випікати.

Щоб шарлотка не осіла, не поспішаємо виймати її з духовки, хай там повільно охолоне.

шарлотка

Для краси посипаємо зверху цукровою пудрою і подаємо до столу.

шарлотка

Вау!!! Бісквіт нагадує хмаринку – ніжний, пухкий. Яблука вдало доповнюють його смак делікатною кислинкою. А  аромат який – яблучно ванільний!!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.