Величезну любов ця проста і одночасно дуже смачна випічка, яка називається шарлоткою, заслужила недарма. Вона проста в приготуванні, а інгредієнти, з яких вона випікається, є в кожному домі.
На її приготування потрібно мінімум часу, тому шарлотка – справжня знахідка, коли потрібно приготувати якийсь десерт нашвидкоруч.
Трішки історії…
Батьківщиною шарлотки вважають Німеччину, Англію, Францію. Кожна з цих країн якимось чином долучилася до її появи.
Отже, спочатку шарлотка – це хлібний пудинг, причому її «сирий» варіант. Тобто в форму шарами складалися скибочки хліба, змочені сиропом з під зварених фруктів, між хлібом же ці фрукти і викладалися, закривалося все хлібними скибочками.
Потім шарлотку стали запікати, хліб вже замочували в розтопленому вершковому маслі або у вині, і навіть в суміші яєць і молока. Але вже викладали хлібні скибочки не шарами, а по дну і уздовж стінок форми, заповнюючи середину звареними або тушкованими фруктами.
Французький кондитер Антуан Карем зробив шарлотку витонченим і дуже ніжним десертом, замінивши хліб на печиво савоярді і бісквітні скибочки, а яблучну начинку – баварським кремом.
На початку XX століття в шарлотка трансформується в дуже простий і смачний бісквітний пиріг з яблуками, який потрібно випікати.
Шарлотка: інгредієнти
- пшеничне борошно – 1 склянка;
- цукор – 1 склянка;
- яйця – 4 шт;
- ванільний цукор – 1 пакетик;
- яблука 5-6 шт;
- розпушувач для тіста – 0,5 чайної ложки;
- шматочок масла для змазування форми.
Шарлотка: технологія приготування
Спочатку готуємо форму для випікання. У мене роз’ємна тортівниця діаметром 24 см. Дно вистеляємо папером для випікання з антипригарним покриттям, а бортики змазуємо маслом.
Чистимо яблука від шкірки і нарізаємо тоненькими скибочками.
Вбиваємо яйця в банячок, додаємо до них цукор та ванільний цукор.
Збиваємо міксером до пишної маси, яка в процесі збивання стає гарного кремового кольору.
Змішуємо борошно з розпушувачем і потрохи всипаємо його до до яєчно-цукрової маси. Змішування робимо на малих оборотах міксера або ложкою, щоб не осіло тісто.
Частину тіста викладаємо на дно форми для випікання, далі викладаємо яблука. Зверху викладаємо решту тіста і розрівнюємо його. Згадала, що у мене э заморожена лохина, сипанула трішки, щоб було кольоровіше.
Прогріваємо духовку до 180 градусів і ставимо форму з шарлоткою в духовку на 40-50 хвили. Перших 20 хвилин духовку не відчиняємо, щоб шарлотка не сіла. Якщо час випікання ще не вийшов, а верх шарлотки уже достатньо рум’яний, прикриваємо зверху форму шматком білого паперу. І продовжуємо випікати.
Щоб шарлотка не осіла, не поспішаємо виймати її з духовки, хай там повільно охолоне.
Для краси посипаємо зверху цукровою пудрою і подаємо до столу.
Вау!!! Бісквіт нагадує хмаринку – ніжний, пухкий. Яблука вдало доповнюють його смак делікатною кислинкою. А аромат який – яблучно ванільний!!!!