Сезон яблучної випічки продовжується. Бо випічка з яблуками – це смачно, швидко і дешево. Дешево – це зовсім не не значить, що на виході отримаємо щось примітивне. Зовсім навпаки – смак пляцка дуже вишуканий.
Пропоную вам рецепт яблучного пляцка, який любій іншій яблучній випічці таки дасть фору на «мільйон», бо в ньому ідеально поєдналися надзвичайно смачне і розсипчасте тісто, делікатна кислинка яблук та ніжна ванільна меренга.
Не буду довго розповідати, бо краще один раз попробувати, ніж сто разів почути. Тож беремось до роботи!
Яблучний пляцок з меренгою: інгредієнти
Тісто:
- масло або маргарин – 150 г;
- цукор – 120 г;
- жовтки – 4 шт;
- борошно пшеничне – 250 г;
- крохмаль – 3 столові ложки;
- розпушувач для тіста – ½ чайної ложки.
Начинка
- яблука — 8-10 кисло-солодких яблук;
- цукор — 1-2 ст. ложки;
- мелені сухарі або манка — 1-2 ст. ложки;
- ванільний цукор – 10 г
Меренга
- білки — 4 шт;
- цукор — 3-4 ст. ложки;
- ванільний цукор — 5 г
Яблучний пляцок з меренгою: технологія приготування
Для приготування тіста беремо масло або маргарин, даємо йому час , щоб воно розм’якло. Ріжемо його на кусочки і разом з цукром збиваємо міксером до однорідного стану. Додаємо жовтки і продовжуємо збивати.
Далі черга зв крохмалем, борошном та розпушувачем – всипаємо все до масляно-яєчної суміші і продовжуємо змішувати міксером.
Обминаємо тісто руками. Якщо тісто вам здається рідкуватим, можна припудрити його борошном. Тісто має бути дуже м’яким та пластичним. Сформуваши з тіста кульку, загортаємо його в харчову плівку і ставимо в холодильник. Там воно стане більш тугим.
Тим часом чистимо від шкірки яблука і нарізаємо тоненькими шматочками.
Кілька слів що до яблук: вибираємо яблука кисло-солодкі, не надто соковиті. Найкращим сортом може бути Золота ранета або Ранет Семиренка.
Нарізані шиматочки яблук посипаємо цукром, меленими сухарями або манкою, ванільним цукром, . Якщо яблука дуже соковиті, можна додати ложку крохмалю.
Дно роз’ємної форми для випічки діаметром 24 см застеляємо антипригарним пекарським папером, бортики змазуємо маслом. Виймаємо тісто з холодильника і пальцями розділяємо тісто по формі, формуючи бортики висотою 4 см.
Посипаємо дно сухарями або манкою і викладаємо яблука. Легенько утрамбовуємо яблука ложкою.
Ставимо в духовку, попередньо розігріту до 180 градусів. Випікаємо корж з яблуками 40 – 45 хв. Бортики та яблука за цей час мають гарно зарум’янитись.
Поки корж з яблуками в духовці, збиваємо білки до крутих піків, поступово додаючи цукор та ванільний цукор.
Виймаємо форму з духовки і викладаємо збиті білки зверху на яблука. Виглядає дуже гарно.
Повертаємо форму з пляцком в духовку ще на 10-15 хвилин. За цей час білки набудуть чудового «загару» і затужавіють. Вони не повинні липнути до пальця. Тому можна зменшити температуру і досушити.
Коли бажаний результат досягнутий, виймаємо яблучний пляцок з духовки, знімаємо бортики і повертаємо його в духовку, щоб він повільно охолов. Після того, як пляцок охолоне зовсім, на ньому виступають “сльози”.
Ну, а далі? А що далі? Відрізаємо шматочок яблучного пляцка з меренгою і з філіжанкою ароматної кави насолоджуємося його неперевершеним смаком.