Королева італійської кухні – лазанья

готуємо лазаньюЛазанья, піца, каннеллоні – це класика італійської кухні. Піцу, каннеллоні ми вже готували, тепер черга обіцяної лазаньї.
Якщо коротко, то лазанья – це страва, в якій тоненькі листки тіста перекладаються різними начинками і заливаються соусом бешамель. Начинки можна міняти і кожний раз отримувати новий цікавий смак.
Але сьогодні піде мова мова про класичну лазанью.

Листки тіста для цієї страви ми уже навчилися готувати власноручно. Тож беремося приготування лазаньї!

Готуємо класичну лазанью: інгредієнти

Готуємо лазанью

Якщо сказати конкретніше, то лазанья складається з трьох основних компонентів: листків тіста, соусу болоньєзе, соусу бешамель і сиру пармезан.
– листки тіста для лазаньї – 6 штук;
– сир пармезан тертий – 50 г;
– кілька гілочок зеленого базиліку

Для соусу болоньезе

– м»ясо (фарш) – 600 г;
– томатний соус суго – 300 г;
– цибуля – 1 шт. (невелика);
– сіль перець чорний і червоний мелений – до смаку
– олія оливкова для смаження

Для соусу бешамель

– масло – 50 г;
– молоко – 600 мл;
– борошно – 3ст. ложки (з гіркою);
– дрібка мускатного горіха, сіль.

Готуємо лазанью: соус болоньєзе

Для приготування соусу болоньєзе нам потрібний фарш. Італійці, як правило, використовують волове м’ясо. Як завжди, я готую його з рівних частин свинини, телятини та курятини.

Готуємо лазанью

М’ясо мелемо на м’ясорубці на фарш. Перемішуємо його.

готуємо лазанью

Невеличку цибулину подрібнюємо і перекладаємо на сковорідку, де уже розігріта олія. Слідом за цибулею на сковорідку викладаємо фарш.

готуємо лазанью

готуємо лазанью

Постійно помішуючи, підсмажуємо фарш, Коли він побіліє, вливаємо до фаршу соус суго.

готуємо лазанью

Цей соус я завжди готую влітку, коли помідори смачні і ароматні, а до того ж ще і недорогі. Якщо у вас немає соусу суго, його можна замінити іншим томатним соусом.
Коли суміш потушкується кілька хвилин, солимо, перчимо до смаку, додаємо дрібненько нарізаний базилік. Якщо зеленого базиліку немає, його можна замінити сухим. М’ясний соус не повинен бути сухим, навпаки, рідини має бути достатньо, бо листки тіста повинні пройтися рідиною.

готуємо лазанью

Соус болоньєзе готовий. Його, до речі, готують за цим же рецептом і для пасти.

Готуємо лазанью: соус бешамель

В банячку розтоплюємо масло, всипаємо борошно, постійно помішуючи його.

http://creativdana.in.ua/pasta-z-sousom-bolonyeze/

Невеличкими порціями вливаємо молоко, і продовжуємо помішувати, щоб не утворилися грудочки. Додаємо до соусу дрібку солі і тертого мускатного горіха. Як тільки соус закипів, знімаємо його з вогню.

http://creativdana.in.ua/pasta-z-sousom-bolonyeze/

На терці натираємо пармезан. Якщо його немає, можна взяти інший твердий сир, що за смаком нагадує пармезан.

Всі підготовчі роботи завершені. Тепер переходимо до збирання страви
Кількість інгредієнтів розрахована на 4 порції.  Для цього у мене є спеціальна форма для запікання. Її розмір 20х20см.
На дно форми вливаємо кілька ложок соусу бешамель.

Готуємо лазанью

Зверху викладаємо 2 листки тіста. Якщо тісто при висушуванні дещо покривилося, то не страшно, навіть , якщо воно потріскає.

Готуємо лазанью
На пластини тіста викладаємо шар соусу болоньєзе.

Готуємо лазанью

Знову поливаємо соусом бешамель трохи притрушуємо тертим сиром і викладаємо наступні листки тіста. І так далі…

Готуємо лазанью

У мене вийшло три шари тіста, а між нимии 2 шари соусу болоньєзе. Останній шар тіста щедро поливаємо соусом бешамель і посипаємо тертим сиром.

Готуємо лазанью
Закриваємо форму з лазаньєю шматком фольги, але так, щоб вона не торкалася сиру. Бо інакше при запіканні сир приклеїться до фольги.

Готуємо лазанью
Випікаємо лазанью в духовці 40 хвилин при температурі 170-180 градусіюв. За 5 хвилин до завершення знімаємо фольгу, щоб вийшла зайва волога.

Готуємо лазанью

Лазанья готова! Смакуйте на здоровєя!

Готуємо лазанью

 Готуємо лазанью: післяслово

Якщо починати готувати лазанью з замішування тіста і виготовлення листків, готувати з свіжих томатів суго, а потім молоти м’ясо і готувати соус болоньєзе, а потім готувати соус бешамель, а потім збирати це все докупи, то на це приготування піде цілий день. Тоді лазаньї точно уже не захочеться.

Тому, щоб все було швидко і без занудства, я весь технологічний процес розбиваю на окремі етапи. Під настрій готую листки тіста і підсушую їх.

тісто для лазаньї

До речі, хочу спробувати їх заморожувати. Тоді вони не будуть викривлюватись при сушінні. Хай собі чекають свого часу в морозилці.

Якщо я хочу готувати лазанью завтра, то сьогодні приготую соус бешамель і соус болоньєзе. Процес збирання на наступний день забере від сили пів години. Тоді приготування лазаньї буде суцільною приємністю не тільки для гостей, але й для господині. Ну, десь так.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.