Восени королем кухні стає яблучний пляцок, бо аромат кориці, ванілі та яблук чудово лікує осінню депресію. За цим рецептом, без шкоди для бюджету та талії, можна випікати яблучний пляцок хоч кожного дня.
Перебираючи в зошиті листочки з переписами різних страв, на очі мені попалася вирізка з старої газети з рецептом яблучного пляцка. І тут я пригадала цей пляцок , який пекла в жебрацькі 90-і дуже часто, бо він був з тієї серії, яку називають «дешево і сердито».
Готується він дуже просто, швидко і може стати паличкою-виручалочкою, коли очікуєш несподіваних гостей.
Яблучний пляцок: інгредієнти
Тісто:
– пшеничне борошно – 1,5 склянки;
– масло або маргарин – 100 г;
– яйце – 1 шт;
– цукор – 2 ст. ложки;
– сметана або кефір – 3ст. ложки;
– розпушувач для тіста – 1 ч. ложка;
– сіль – на кінчику ножа.
Начинка:
– яблука великі – 6-8 шт;
– цукор – 2-3 ст. ложки;
– цукор ванільний – 1 пачка;
– сухарі мелені – 2ст. ложки;
– кориця мелена – 2ч. ложки.
Яблучний пляцок: технологія приготування тіста
До просіяного борошна додаємо масло або маргарин і січемо його,
перемішуючи з борошном.
Всипаємо сіль, цукор і розпушувач. Всю суміш перетираємо в руках до утворення однорідних дрібних крихт.
Вбиваємо яйце і вливаємо сметану або кефір.
Замішуємо тісто. За своєю консистенцією воно повинно бути м’яке, пластичне.
Формуємо з тіста колобок і ставимо його в холодильник.
Яблучний пляцок: готуємо яблука
Яблука миємо, знімаємо шкірку і нарізаємо тонкими шматочками.
Додаємо до яблук цукор, корицю, ванільний цукор, мелені сухарі. Оскільки яблука можуть бути солодшими або кислішими, то кількість цукру корегуємо за своїм смаком, корицю також.
Змазуємо формочку для випікання, вона має діаметр 25 см.
Виймаємо з холодильника тісто, ділимо його дві рівні частини.
Розтачуємо на стільниці одну частину тіста і вирізаємо з нього круг за розміром форми для випікання.
Перекладаємо тісто у форму і пальцями виліплюємо бортики.
Викладаємо яблука на тісто, рівномірно розподіляючи його по формі.
Розтачуємо другу частину тіста, викладаємо його зверху на форму, акуратно знімаючи рештки тіста, яке звисає за її краї.
Пальцями зліплюємо нижнє і верхнє тісто по всьому периметру форми. З рештків тіста формуємо тоненький валочок і закриваємо ним шов, який утворився.
Звичайно, можна придумати щось оригінальніше, але то вже справа вашої фантазії.
Ставимо форму в попередньо прогріту до 200 градусів духовку на 30 хвилин. Аромат кориці і ванілі шириться кухнею.
Виймаємо яблучний пляцок з духовки, посипаємо його цукровою пудрою зверху.
Перекладаємо пляцок на тарілку – хай вистигне.
А тим часом готуємо каву.
З душевним трепетом гострим ножем розрізаємо наш шедевр на шматки…
Скажу вам чесно: тільки із-за цього п’янкого аромату яблучного пляцка та його смаку варто любити осінь.