Пропоную оригінальний і дуже простий у приготуванні рецепт – оселедець з овочами в духовці. Простіше кажучи – тушкований оселедець з овочами.
Чим корисна жирна морська риба
Хто хоч трохи дбає про своє здоров’я, знає, що в меню обов’язково має бути риба і, бажано, якомога частіше. І не просто риба, а риба морська. І не просто морська, а жирна морська риба. Оселедець з овочами в духовці – варіант приготування цієї риби. Варіант із серії – дешево і сердито, але до того ж і смачно.
Наявність в рибі жирних кислот Омега-6 і Омега-3, вітамінів Е, А, D, мікроелементів йоду, заліза, фосфору, калію, селену – це найважливіша її цінність. І, як ви розумієте, чим жирніша риба, тим більше в ній цих поліненасичених жирних кислот. Багато з вас, прочитавши ці слова, тихенько видихне – фу, оскільки жирна риба стійко асоціюється зі специфічним запахом риб’ячого жиру.
Можливо, що вагомі факти переконають вас. Омега-3 і Омега-6 потрапляючи в наш організм, зміцнюють кровоносні судини, роблять їх більш еластичними, тим самим захищають серце і мозок від глобальних «аварій». Гарно регагує і шкіра – вона стає більш пружною, зникають зморшки, нігті стають міцними, а волосся – густим і блискучим. Крім того, зміцнюється імунітет, зір і загальне самопочуття.
Коли мова заходить про жирні сорти морської риби, на думку спадають лосось, горбуша, сьомга, тунець, масляна. І відразу ж заперечення – дорого, не по кишені. З цим не посперечаєшся – правда. Що ж, ця риба може почекати до свят або кращих часів. Її можна замінити народним годувальником – оселедцем. Багато з нас звикли бачити на столі оселедець солоним, маринованим і копченим. Смачно, але не дуже корисно. Та й з’їсти його можна шматочок-другий.
Пропоную вам оригінальний і дуже простий у приготуванні рецепт – оселедець з овочами в духовці. Простіше кажучи – тушкований оселедець з овочами.
Оселедець з овочами в духовці
Інгредієнти:
– 1,5 кг свіжомороженого оселедця;
– 3 великі морквини;
– 3-4 великі головки ріпчастої цибулі;
– 1 стакан густого томатного соку з м’якоттю або кетчупу;
– 1/3 склянки рослинного масла;
– сіль до смаку;
– цукор -1- 2 чайні ложки;
– чорний, запашний, червоний мелений перець;
– лавровий лист;
– ½ лимона;
– гілочка розмарину.
Оселедець з овочами в духовці: послідовність приготування
Оселедець розморозити, видалити голову, плавники, випатрати.
Тушки промити. Після цього зняти з риби шкіру і обробити на філе, видаливши всі кістки.
Нарізаємо філе на шматочки.
Очищену моркву тремо на крупній тертці. Цибулю нарізаємо півкільцями. Цибулю і моркву викладаємо в миску.
Додаємо трохи солі і перцю і перемішуємо.
В чавунний баняк вливаємо кілька ложок рослинної олії і викладаємо шматочки оселедцю в один шар. Солимо, перчимо, скроплюємо соком лимона.
На оселедець викладаємо лавровий листок, і суміш цибулі і моркви.
Перекладаємо шари риби і овочів, останній шар – овочевий.
Готуємо заливку для тушкованою оселедця з овочами.
Можна скористатися густим томатним соком або кетчупом. Якщо кетчуп густий, його можна злегка розвести водою. До томатної заливки додаємо трохи рослинної олії, 1-2 чайні ложки цукру.
Все добре розмішати і залити оселедець з овочами.
Баняк треба злегка струснути, щоб соус проник всередину, зверху можна покласти гілочку розмарину.
Накриваємо баняк кришкою і поміщаємо в духовку, розігріту до 180 градусів.
Через годину виймаємо каструлю з духовки, пробуємо рибу на смак. При необхідності додаємо певні приправи, перемішуємо овочевр-рибну суміш, щоб вона не прилипла до дна. І відправляємо ще на пів години в духовку.
Тушкований оселедець з овочами в духовці дуже смачний як у гарячому, так і в холодному вигляді.