Хто з нас не стикався з проблемою браку часу на приготування обіду або вечері. Швидше за все, ця проблема вже не проблема, це вже закономірність. Але, тим не менше, харчування має бути повноцінним і якісним. Для мене дуже часто такою паличкою-виручалочкою є паста з соусом болоньєзе, бо на її приготування йде не так уже і багато часу.
Готуємо пасту з соусом болоньєзе
Інгредієнти:
– спагетті – 200-300 грамів;
– м’ясний фарш (1 частина свинини + 1 частина телятини або курятини)
– кілька зубків часнику;
– 1 цибулина;
– томати – 3-4;
– оливкова олія – 2-3 столові ложки;
– кілька гілочок зеленого базиліку;
– сіль, перець чорний, перець пекучий червоний, куркума, дрібка кориці;
– тертий сир «Пармезан» – 3-4 ложки.
Як приготувати пасту з соусом болоньєзе
Основою для соусу болоньезе є томатний соус. Влітку, коли з томатами немає проблем, готується томатний соус дуже просто.
З томатів потрібно зняти шкірку: на хвилину занурюємо їх в окріп, потім в холодну воду. Надріз ножем – і шкірка знята.
Подрібнюємо томати блендером і переливаємо сік в невелики банячок.
Регулярно помішуючи томатний сік, треба його уварити так, щоб об’єм зменшився удвічі.
Взимку, коли томати з супермаркету лише своїм виглядом нагадують справжні томати, можна скористатися готовим томатним соусом або кетчупом з баночки, який ми заготували ще восени.
Я заготовлюю томатний соус влітку, коли помідори ароматні, солодкі, до того, ще і дешеві.
Частину соку розливаю в пластикові скляночки і заморожую в морозильнику, а іншу частину, з добавкою оцту, у вигляді кетчупу, закриваю в банках.
Потім досить скляночку соусу розморозити і за декілька хвилин маємо прекрасну томатну добавку до соусу болоньезе, шурпи, борщу, тушкованої риби та інших страв.
Поки готується томатний соус, беруся за м’ясний фарш. Він може бути зі свинини, телятини, яловичини і курятини. Найсмачніший фарш – це той, що складається з різних сортів м’яса.
Я залишаю по кілька пакетиків фаршу для соусу болоньезе, коли готую котлети або пельмені. Чистий фарш, без всяких добавок, по 200-300 грамів фасую в поліетиленові пакетики і відправляю їх в морозилку на «чорний день».
Як приготувати соус болоньєзе
Соус болоньезе роблю таким чином. На сковорідку вливаю декілька ложок оливкової олії. Поки олія розігрівається, чищу декілька зубків часнику, розрізаю його на пластинки або розчавлюю ножем.
Викладаю на розігрітиу олію і смажу до золотистого кольору.
Поки часник смажиться, подрібнюю цибулину.
Прибираю із сковорідки часник і викладаю цибулю.
Коли цибуля зм’якне, перекладаю в сковорідку фарш.
Постійно його помішуючи, додаю сіль, перець і решту спецій. Готуємо близько 5 хвилин. Паралельно доводжу в банячку воду до кипіння. Додаю у воду сіль і спагетті.
Поки паста тихенько булькає, в сковорідку з фаршем виливаю томатний соус. Перемішую і тушкую хвилин 10.
Пробую на смак, при необхідності додаю сіль і перець. Посипаю порізаним зеленим базиліком, перемішую і накриваю кришкою.
Тим часом паста вже готова, відкидаю її на друшляк, даю стекти воді. Повертаю пасту в баняк.
Із сковорідки перекладаю до пасти готовий соус, все перемішую. Наша паста з соусом болоньезе готова.
Викладаю на тарілки, посипаю зверху тертим сиром «Пармезан». Можна кликати всіх до столу.