Найсмачніша гуцульська страва – бануш

банушТой, хто мандруючи Карпатами, не скуштував банушу, втратив багато. Ця сонячна каша завжди була однією з основних страв в харчуванні гуцулів. Її готували і готують як на свята, так і в будні. У доброї ґаздині завжди знайдеться в коморі кілька жмень кукурудзяної муки та пів літри сметани.

Бануш: трохи історії

Навесні, коли сніги сходять з гір і на полонинах починає зеленіти трава, пастухи з отарами овець піднімаються в гори. Там вони будуть випасати отару до першого снігу.

Жінок на полонину не беруть, тому чоловіки самі доять овець, готують з молока будз і бринзу. Крім того, самі собі готують їжу. Продукти, які є в їхньому розпорядженні – це кукурудзяна мука, солене сало,  вуджена підчеревина, цибуля, часник і сіль. Сметану і сир дає вівця. Гриби та ягоди ростуть під ногами, досить тільки протягнути руку.

Випасаючи овець, пастухам доводиться дуже багато рухатися, тому їх їжа повинна бути достатньо калорійною. Зрозуміло, що бануш для пастухів – ідеальна страва.

Невідомо кому прийшла до голови ідея зварити кукурудзяну кашу не на воді, а на сметані. Приправлена бринзою або шкварками, продимлена ватрою, вона мала особливий смак та аромат.
Звичайно, бануш, зварений в міській кухні, втрать дещо свій шарм, але приготуваши його, ви не пошкодуєте.

Як приготувати бануш

Інгредієнти:
– кукурудзяна крупа дуже мілкого помолу – 1. 5 скл;
– домашня сметана –о,5 л;
– сіль до смаку;
– підчеревина – 200 г;
– цибуля – 1 шт.

Варити бануш найкраще в чавунному казанку або в баняку з антипригарним покриттям.
Вибираючи кукурудзяну крупу, беремо найдрібніший помол.

Якщо бажаєте, щоб бануш був більш солодкий, замість сметани можна використати вершки. Можна брати половину сметани, половину вершків. Зменшить калорійність страви заміна частини сметани водою.

Бануш: технологія приготування

Кукурудзяну крупу дрібного помолу, щоб вона не збилася в грудочки, коли будемо готувати бануш, промиваємо холодною водою.

бануш

 

бануш

В баняк вливаємо сметану і доводимо її до кипіння.. Додаємо дрібку солі, розмішуємо.

бануш

Перекладаємо в киплячу сметану промиту кукурудзяну муку, помішуючи ложкою її по колу. Гуцули кажуть, що треба помішувати за рухом сонця.

бануш
Як тільки бануш почне шипіти і булькати, зменшуємо вогонь до мінімуму, не припиняючи помішувати.
Якщо бануш виходить надто густий, а крупинки ще не розварилися, можна підлити трохи води або сметани.

бануш
Помішуючи, продовжуємо варити бануш до тих пір, поки на поверхні не появляться крапельки жиру. Це свідчить про те, що страва готова.

бануш
Подати бануш можна з бринзою,

бануш

а можна приготувати засмажку з підчеревини або солонини і цибулі.
Нарізаємо підчеревину кусочками, цибулю півкільцями.

бануш
Перекладаємо підчеревину на сковорідку, підсмажуємо її, викладаємо цибулю і тушкуємо все разом, поки цибуля не стане прозорою.

бануш
Викладаємо зверху на бануш і подаємо до столу. Смачного!

банушТепер, коли ви знаєте як приготувати бануш, можете включити його в своє меню.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.