Ця страва популярна в цілому світі. Її полюбляють німці, італійці, аргентинці, білоруси, поляки і, звичайно, ми- українці. Зрештою, всіх не перерахуєш. В різних народів існують різні варіації цієї страви і додатків до неї, тому і називають її по-різному: ліниві вареники, галушки, ньокі, кльоцки, лиганці.
Чому вони називаються палюшками? Бо за формою нагадують пальчики. А лагідно – палюшки. Як приготувати палюшки? Простіше простого.
Без історії не обійшлося
На наших теренах існує легенда, присвячена палюшкам. Цісар Франц-Йосиф, якого в Галичині дуже шанували, подорожуючи, полюбляв куштувати традиційні місцеві страви.
В одній такій подорожі, йому захотілось скуштувати страву, якою господиня годувала робітників. Як здогадуєтесь, то були палюшки – примітивна і дешева страва з вареної картоплі та борошна. Щоб хоч трохи зробити їх «багатшими», цісарю подали палюшки притрушені зверху сиром. Страва Францу-Йосифу припала до смаку. Думаю, що посмакує і вам!
Як приготувати палюшки
Інгредієнти:
– картопля – 1кг;
– борошно пшеничне – 2 склянки;
– яйце – 1шт;
– Дрібка солі до смаку.
Як приготувати палюшки: технологія приготування
Вибираємо дрібну картоплю, гарно її миємо в проточній воді.
Перекладаємо в баняк, заливаємо водою і варимо в «мундирах» до повної готовності. Коли картопля вистигне, акуратно знімаємо з неї лушпиння.
Після цього пропускаємо картоплю через м’ясорубку.
До меленої картоплі додаємо сире яйце, сіль і пшеничне борошно.
Замішуємо тісто. При необхідності підсипаємо борошно. Тісто не повинно прилипати до рук. За консистенцією воно повинно бути м’якшим, ніж тісто на вареники.
Відрізаємо від тісто невеликі куски і формуємо з них ковбаски діаметром 3 см. Не забуваємо підсипати борошно, щоб тімто не прилипало до стільниці.
Нарізаємо ковбаску навскоси на кусочки товщиною 2-2,5 см.
Кожний кусочок качаємо рукою на стільниці, надаючи йому форму пальчика.
Вкидаємо палюшки в киплячу підсолену воду, перемішуємо ложкою, щоб вони не пристали до дна. Після того, як палюшки піднімуться на поверхню, зменшуємо вогонь і даємо їм ще можливість поваритися ще 2-3 хвилини.
Виймаємо їх із води і викладаємо на друшляк, щоб стекла вода.
Далі перкладаємо палюшки на тарілку, поливаємо їх топленим масло, або підсмаженою цибулькою на олії, або сіжовисмаженими шкварками. Можна подавати палюшки з сметаною і сиром, грибовим соусом, тушеними овочами або з м’ясом а ля бефстроганов.
Мені ж смакують всі ці варіанти, але найбільше – з маслом і полонинською бринзою.
Захололі палюшки можна підсмажити до золотстої скоринки. Буде теж дуже смачно. А ще можна сирі палюшки заморожувати в морозилці, роблячи такий собі стратегічний запас.