Хто б мені що не казав, а у мене осінь – це обов’язкове випікання яблучного штруделя. От сьогодні – холодний дощ за вікнами, а в кухні витає аромат яблук, кориці і ванілі. Печеться штрудель!!!
Хочете знати як спекти справжній віденський штрудель ? Тоді вам сюди!
Цей рецепт у мене спадковий – від бабці і мами. Памятаю, як мама в дитинстві мені казала:
– Хочеш штрудель? Чисть яблука!!!
Яблука чомусь чистилися довго і нудно, а штрудель зі столу зникав в секунді.
Я вже вас зацікавила як спекти яблучний штрудель? Тоді приступаємо до процесу.
Перш за все, вам потрібні будуть яблука, багато яблук. Для штруделя їх не буває забагато!!! Яблука найкраще брати кисло-солодкі, не дуже тверді, такі, як «Золота ренета».
Як спекти віденський штрудель: інгредієнти
Тісто:
– пшеничне борошно – 250 г;
– яйця – 1 шт;
– вершкове масло – 20 г;
– тепла вода – ½ скл;
– оцет -1 чайна лoжка;
– олія – 2 столові лoжки;
– дрібка солі.
Начинка:
– яблука -1,5 – 2кг;
– цукор -100 г;
– ванільний цукор – 2 пачки;
– мелені сухарі -100 г;
– мелена кориця -1 столова лoжка.
За бажанням до начинки можна додати родзинки, подрібнені горіхи або мигдаль.
Для посипки готового штруделя можна використати цукрову пудру, корицю.
Як спекти віденський штрудель: готуємо тісто
На стільницю просіюємо гіркою борошно, робимо ямку. Вбиваємо в неї яйце, додаємо сіль, оцет, трохи теплої води.
Починаємо замішувати тісто. Решту води доливаємо поступово, в процесі замішування. Тісто за консистенцією повинно бути таким, як на вареники.
Місимо тісто ретельно і довго. Воно повинно відставати від рук і вкритися пухирцями.
Далі тісто перекладаємо на теплу тарілку і зверху накриваємо його також теплою тарілкою.
Щоб прискорити «дозрівання» тіста зверху на тарілку можна поставити чайник з гарячою водою.
Як спекти віденський штрудель: готуємо начинку
Поки тісто приходить до тями, готуємо начинку. Яблука миємо, чистимо від шкірки, нарізаємо тоненькими скибочками.
Після того, як тісто уже буде розкатане, додаємо до яблук цукор, ванільний цукор, корицю і сухарі. Не варто поспішати готувати начинку наперед, бо яблука пустять сік.
Коли тісто дійшло до кондиції, а це буде десь через годину, виймаємо його з тарілки ще раз добре мнемо.
Як спекти віденський штрудель: розтягування тіста
Тепер наше завдання розтягнути тісто до стану цигаркового паперу, якщо вдасться. Чим тонше тісто, тим смачніший штрудель.
Розтягування тіста – це ціла процедура. Спочатку на стільниці, підсипаній мукою, розкатуємо тісто до мінімальної товщини, надаючи йому прямокутної форми.
Знімаємо стільницю з столу, розстеляємо чистеньку скатертину і притрушуємо її борошном. Під скатертину кладемо глибоку тарілку.
Зверху на скатертину розстеляємо тісто.
Тарілку підсуваємо під один із кутів тіста. Воно під власною вагою почне тягнутися і тоншати. Пальцями ми розтягуємо краї тіста. Пересуваємо тарілку далі, і виконуємо те саме. І так продовжуємо совати тарілку під всією площиною тіста, помагаючи йому розтягуватися пальцями. Стараємося тягнути тісто так, щоб воно не рвалося. В ідеалі тісто повинно просвічуватись.
Ця частина роботи найнудніша. Але, чим тонше тісто, тим смачніший штрудель.
Коли тісто вже готове і готова начинка, з одного боку тіста висипаємо широку смугу сухарів. Зверху на них викладаємо начинку.
Вільну частину тіста добре змазуємо розтопленим маслом. Піднімаючи краї скатертини, скачуємо начинку і тісто в рулет. Заліплюємо кінці штруделя, щоб потім не витікав сік.
Підсовуємо штрудель до краю стола, підкладаємо форму для випікання, яку попередньо застелили пергаментним папером і змазали олією.
Піднявши скатертину вверх, зсовуємо штрудель в форму для випікання. Стараємося розмістити його так, щоб шов від тіста опинився внизу.
Поправляємо штрудель в формі, змазуємо збити яйцем і відправляємо на випічку в духовку, попередньо прогріту до 180-200 градусів, на 1 годину.
Випечений штрудель виймаємо із духовки, посипаємо цукровою пудрою і корицею і залишаємо його студитися.
Ні в якому разі неможна різати штрудель гарячим, бо він просто перетвориться на солодке місиво і втратить привабливий вигляд.
Холодний штрудель розрізають на порційні шматки безпосередньо в формі для випічки. Подають його в посипці із цукрової пудри або з ванільним соусом.
Пропоную вам переглянути відео про те, як печуть віденський штрудель. Це відео можна дивитися безкінечно, настільки вправнаа та граціозна робота майстрів.
The secret behind our beloved "Apfelstrudel" & the perfect Strudel Dough Stretch! We can't stop watching our pastry chefs over and over and over and … <3 ENJOY!
Опубліковано K. u K. Hofzuckerbäcker DEMEL Середа, 23 березня 2016 р.