Сьогодні хочу поділитися рецептом ябчанки – холодної фруктової зупки, ідеальної страви для літнього меню.
Її можна подавати до столу і на сніданок, і на обід , і на вечерю. А ще варто готувати ябчанку дітям, коли літня спека позбавляє їх апетиту.
З назви страви зрозуміло, що основною складовою цієї зупки є яблука. Решту всі складові можна змінювати за своїми смаковими вподобаннями.
Наведу приклад ябчанки, яку я готувала вчора. А потім розповім про можливі варіації.
Як приготувати ябчанку
Інгредієнти:
– 3-4 кисло-солодкі великі яблука;
– ½ склянки рису;
– 3-4 ст. ложки цукру;
– дрібка солі;
– кілька столових ложок сметани;
– кілька плодів гвоздики;
– ½ чайної ложки меленої кориці;
– 1 л води.
Як приготувати ябчанку: технологія
Яблука миємо, очищаємо від шкірки і нарізаємо на кусочки.
В баняк наливаємо 3 склянки води, перекладаємо нарізані яблука, цукор і кілька гвоздичок.
Ставимо на вогонь варитися. Тим часом промиваю рис. Рис потрібно вибирати кругленький. Довгастий не дуже добре, бо не розварюється.
Перекладаємо його в другий банячок, заливаємо киплячою водою на палець вище рівня рису і ставимо на легкий вогонь варитися. Додаємо до рису дрібку солі і час від часу помішуємо, щоб рис не прихопився до дна.
Коли рис втягне в себе воду і набухне, доливаємо до рідину разом з розвареними яблуками і доварюєм до готовності рису.
Пробуємо на смак. При бажанні можна додати цукор. Все залежить від яблук і ваших смакових вподобань. Залишаємо ябчанку охолоджуватися.
Далі додаємо до неї сметану, посипаємо меленою корицею
і насолоджуємося смаком.
Як приготувати ябчанку: варіації
Крім поданого варіанту ябчанки можливі її варіації.
По-перше: може бути різна густина цієї страви -від густої зупки до рідкої каші.
По-друге: замість рису можна використовувати манку. В цьому випадку досипаємо кілька ложок манки прямо в банячок, де варяться яблука. Швидко все розмішуємо, щоб не утворилися комочки.
По-третє; при бажанні до гарячої ябчанки можна додати кусочок масла, а корицю замінити ванільним цукром.
По-четверте: можливі і інші варіації.
Смачного!