Хто не знає, тому розповім: шухи – це оригінальна та смачна гуцульська страва. Приготувати її може навіть кулінар-новачок.
Шухи завжди доречні на столі. Вони гарно урізноманітнюють меню під час посту. Сподобаються шухи і вегетаріанцям.
З мінімальним набором продуктів ми можемо дуже швидко приготувати шухи – смачну страву, яка може бути самостійною закускою-салатом або доповненням до основної страви.
Готуємо шухи
Інгредієнти:
– буряк столовий – 3 шт;
– цибуля середнього розміру – 1шт;
– часник – 3 зубки;
– жменя сухих білих грибів (або 200г печериць);
– олія для смаження;
– сік лимона (або оцет) -1 ст. ложка;
– чорний мелений перець, сіль, цукор до смаку.
Як приготувати шухи
Вибираємо червоні столові буряки. Дуже важливо, щоб вони не були гіркими.
Буряки можна зварити або запекти в духовці, попередньо загорнувши їх в фольгу.
Поки буряки варяться, готуємо інші складники цієї страви.
Цибулю чистимо та подрібнюємо.
В сковорідку вливаємо кілька ложок олії, розігріваємо її. Викладаємо подрібнену цибулю і тушкуємо її до тих пір, поки цибуля не пожовкне.
Відставляємо сковорідку з підтушеною цибулею і беремося за гриби. Якщо для шухів ми використовуємо сухі білі гриби (так має бути в оригінальному рецепті), то їх необхідно попередньо замочити, щоб набухли. Потім їх варимо в тій же воді, в якій замочували, 15-20хвилин.
Зварені гриби виймаємо, даємо можливість стекти грибовому вивару. Звичайно, що грибовий бульйон виливати не варто. Його можна додати до борщу або до грибової зупки.
Якщо під рукою білих грибів немає, можна використати печериці.
Гриби нарізаємо шматочками і додаємо їх в сковорідку до цибульки.
Знімаємо з буряків шкірку і нарізаємо їх дрібненькими кубиками.
Перекладаємо буряк в сковорідку до грибів з цибулею. Продовжуємо тушкувати, постійно помішуючи. Додаємо сіль, перець, при потребі – дрібку цукру, до смаку. Вичавлюємо через прес часник, скроплюємо всю суміш лимонним соком або оцтом.
Все перемішуємо і тушкуємо на легкому вогні ще 1-2 хвилинки.
Перекладаємо на тарілку. Шухи до столу подаємо холодними.
Смачного!