Для мене приготування паштету – то завжди імпровізація «на око». Часом він виходить сухіший, часом жирніший, але завжи з перчиком і ароматними приправами. З окрайцем хліба, цибулькою або часничком, – це дуже смачно і поживно. Ідеальний варіант сніданку або перекусу.
У кожної господині час від часу назбирується певна кількість обрізків різного м’яса, які ні туди, ні сюди. У мене на такий випадок в морозилці є контейнер, куди я складаю такі кусочки. Контейнер підписаний – «Паштет». Вже зрозуміло, що тема нашого майстер класу – приготування паштету.
Як приготувати паштет
Інредієнти:
– печінка теляча – 300 г;
– свинина (підгорля або підчеревина) – 0,4 кг;
– телятина – 200 г;
– курятина -200 г;
– цибуля -2 шт;
– лавровий листок, по кілька горошин духмяного та чорного перцю;
– сіль, мелений чорний та червоний перець;
– приправа «Прованські трави»;
– рослинна олія – 2-3 ложки.
Якщо курятини немає, то можна обійтися. Але чим більше різних видів м’яса, тим паштет буде смачніший. Телячу печінку можна замінити воловою. Свинячу я сама не люблю, тому не рекомендую, але можна, якщо вона вам смакує.
Свинина обов’язково має бути жирною, тоді паштет не буде сухим, гарно триматимется купи і намажеться на хліб, як масло.
Приготування паштету: технологія
М’ясо миємо, заливаємо холодною водою, доводимо до кипіння, знімаємо піну. Додаємо невелику цибулину, лавровий листок, зерна духмяного та чорного перцю, солимо до смаку. Хай собі тихенько булькає, поки не звариться.
А далі беремося за печінку. Не за свою, за телячу, або волову, або свинячу.
Гарно промиваємо її в холодній воді, знімаємо плівку і нарізаємо смужками.
Цибулю нарізаємо півкільцями.
В казанок або на сковорідку наливаємо олію, розігріваємо її , викладаємо цибулю, шматочки печінки, солимо, перчимо і тушкуємо до готовності, час від часу помішуючи. Тобто з печінки не повинна сочитися рідина. Відкладаємо печінку, хай вистигає.
М’ясо зварилося, виймаємо його з бульйону, хай стигне. А на бульйоні можна зварити чудовий борщ або кминкову зупу, або якусь іншу, яка вам до смаку.
М’ясо ріжемо на шматочки,
перекладаємо їх в чашу комбайна, туди ж додаємо тушковану печінку з цибулькою
і перебиваємо в однорідну масу.
Якщо немає комбайну, можна змолоти на м’ясорубці.
Щоб паштет мав ідеально однорідну структуру, я перекладаю його в миску і ще раз перебиваю блендером.
Тепер я формую його остаточний смак – додаю мелений червоний та чорний перець і свої улюблені «Прованські трави», при потребі – солі. Для мене це найцікавіший момент, момент творчості.
А далі? Далі намазую на окраєць хліба, нарізаю цибулинку і смакуєю, смакую, смакую!