Яблучне варення-пюре, приготоване за цим рецептом, вражає незвичайним делікатним смаком. Як охарактеризувати цей смак?Ніжна насолода.
Ніби передмова
Відразу ж признаюсь: я не люблю яблучного варення. Готую його завжди в невеликих кількостях, бо шкода аби добро на землі валялося, особливо в урожайний на яблука рік. Воно може у мене в комірці соватись з кута в кут по кілька років, якщо не впхну комусь із знайомих.
Але це варення зовсім інший випадок. Воно може бути не тільки самостійним десертом, його ніжний смак та консистенція ідеально підходить до млинців, оладок та сирників. Ним навіть можна перемазувати коржі торта або використовувати як соус до штруделя.
Відразу признаюсь, що на авторство не претендую. Рецепт попався мені на очі в Інтернеті. Яблука були під рукою, тому спочатку для проби приготувала малесеньку порцію, звичайно, дещо змінивши рецептуру. Це вже така моя звичка – в любий рецепт щось додавати від себе, щоб створити той смак, який мені хочеться.
Результат експерименту був настільки неочікуваним, що на другий день я пішла на базар за яблуками, щоб приготувати цієї ніжної насолоди більше. Ну, а тепер до роботи!
Яблучне варення-пюре «Ніжна насолода»
Інгредієнти:
– яблука – 4 кг;
– вода – ½ склянки;
– цукор – 1 склянка;
– ванільний цукор -1 пачка;
– згущене молоко – 300 г.
Яблучне варення-пюре «Ніжна насолода»: технологія приготування
Для приготування варення-пюре «Ніжна насолода» я вибрала яблука «Білий налив».
Вони були достиглими і доволі м’якими, тобто соку було мало. Яблука помила, зняла з них шкірку і нарізала тонкими шматочками.
Переклала порізані яблука в банячок з грубим дном, залила водою, накрила кришкою і поставила варитися на легкий вогонь.
Як тільки яблука зм’якли, зняла банячок з вогню і блендером перебила в однорідне пюре.
Поставила знову банячок з яблучним пюре на легий вогонь і уварила його його до бажаної густини, час від часу помішуючи.
Додала до яблучного пюре цукор і продовжила, помішуючи ложкою, варити. Не треба спішити додавати цукру ще, якщо варення вам видасться кислуватим.
Далі приходить черга ванільного цукру – всипала його і розмішала. Його кількість також залежить від ваших смакових відчуттів. Мені вистачило однієї пачечки.
Тепер наступила черга згущеного молока, все добре розмішала. Варю яких 10 хвилин, пробую на смак. Якщо яблучне варення-пюре видається не надто солодким, можна підсипати ще трішки цукру, розмішати і проварити кілька хвилин.
Далі кипляче варення розклала в підготовлені стерильні баночки і закрила герметично стерильними кришками. Перевернула вверх ногами і залишила до повного охолодження.
З вказаної порції у мене вийшло 5 пів літрових банок варення.
Яблучне варення-пюре «Ніжна насолода»: замість післямови деякі зауваження
Коли я готувала першу пробну порцію цього яблучного варення-пюре, воно у мене вийшло молочно-білого кольору. Друга порція – тілесно-рожевого, хоча в обох випадках були яблука «Білий налив». Справа в тому, що перша порція була маленькою – всього 1 кг яблук.
Я їх швидко почистила і вони не встигли потемніти.
В другому випадку яблук було набагато більше, вони потемніли і варення вийшло дещо темнішим. Зрештою, це на смак не вплинуло. Думаю, що на смак найбільше впливає сорт яблук. Але це також поле для експериментів.
Ну і ще одне питання, яке мене хвилює найбільше – як зберігати це яблучне варення-пюре, оскільки в ньому, крім цукру, немає жодних консервантів. Тому всі баночки з варенням я про всяк випадок поставила на зберігання в холодильник, а одну, для експерименту, в комірку.