Лагман – відома азіатська страва. Вегетаріанці її, як правило, в своє меню не включають. Але, якщо зробити невеличку реконструкцію, замінивши м’ясо баклажанами, вийде дуже смачний вегетаріанський лагман.
Що нам про лагман оповідає історія
Батьківщиною лагману вважається Китай. Його назва походить від слова «люмян», що означає «розтягнуте тісто». З часом, із-за міграції, ланман став національною стравою киргизів і казахів. Своєю стравою його також вважають мешканці Узбекистану та Афганістану.
Довго мандруючи світами, лагман в кожній країні дещо змінювався, до нього додавалися різні інгредієнти. Але обов’язковою складовою лагману завжди залишаєтьється локшина.
Приготування лагману за класичним рецептом обов’язково включає м’ясо. Оскільки запропонована страва буде вегетаріанською, м’ясо замінимо… баклажанами. Вийде смачний і поживний вегетаріанський лагман.
І ще один немаловажний штрих до портрету вегетаріанського лагману: на відміну від класичного, який готується доволі довго, ми скоротимо час до пів години. Домашню локшину замінимо готовою, і, як я зазначила вище, баклажани замінять м’ясо.
Вегетаріанський лагман нашвидкоруч: інгредієнти
– баклажани – 2 шт;
– цибуля ріпчаста – 1 шт;
– морква – 1шт;
– перець болгарський – 2 шт;
– помідори – 3-4 шт;
– пекінська капуста -1/2 качана;
– локшина « Феттучіні» – 100 г;
– часник – 3-4 зубки;
– зелень кропу та петрушки;
– невеличка перчинка чилі;
– олія рослинна – 4-5 ст. ложок;
– приправа «Середземноморська», перець мелений чорний та червоний, сіль та цукор до смаку.
Вегетаріанський лагман нашвидкоруч: підготовка овочів
Перш за все беремося за баклажани: промиваємо під проточною водою і нарізаємо кубиками. Далі посипаємо сіллю і залишаємо хвилин на двадцять.
За цей час готуємо інші овочі.
З цибулі знімаємо «сорочку», миємо і чистимо моркву. В проточній воді миємо цибулю, моркву, перець, капусту, помідори, зелень, часник. Подрібнюємо цибулю, натираємо на терці моркву.
Розрізаємо перець навпіл, вичищаємо насіння і нарізаємо його тоненькими смужками.
Дуже цікавий смак вегетаріанському лагману надає пекінська капуста. Нарізаємо її тоненькими смужечками. Якщо пекінської капусти немає, її не варто заміняти білокачанною, бо смак страви буде не дуже.
З помідорів знімаємо шкірку і нарізаємо їх кубиками.
Подрібнюємо зелень.
Вегетаріанський лагман нашвидкоруч: технологія приготування
Руками витискаємо з баклажанів сік, який вони випустили. Разом з соком піде і гіркота.
На сковорідку вливаємо олію і розігріваємо її. Зменшуємо вогонь. Далі викладаємо цибулю, відтиснуті баклажани і потерту моркву, дрібненько посічений невеличкий перець чилі (без зернят).
Відразу весь чилі викладати не варто, щоб не перестаратися з пекучістю. Все добре перемішуємо і тушкуємо до напівготовності.
Далі наступає черга болгарського перцю.
Коли перець зм’як, додаємо в сковорідку капусту, подрібнені помідори, сіль, мелений чорний перець, приправу. Для підсилення смаку можна додати чайну ложечку цукру.
Тим часом, поки овочі тушкуються, в банячку до напівготовності готуємо локшину.
Зливаємо воду і викладаємо на локшину тушковані овочі, перемішуємо і залишаємо на кілька хвилин на вогні, щоб локшина пройшлася смаком овочів і дійшла до кондиції.
При необхідності можна долити води трохи води.
Додаємо до лагману подрібнену зелень і розчавлений часник. Ще раз акуратно перемішуємо, накриваємо кришкою і через кілька хвилин вегетаріанський лагман подаємо до столу.
Дуже смачно!!!