Жоден великодній і та різдвяний стіл в Галичині не обходиться без цієї пікантної смакоти. Приготувати їх – із серії «простіше не буває». Якщо не знаєте як, то вам сюди.
Для чого готувати цвіклі
Страви, які готуємо до великоднього столу – в основному м’ясні. І не просто м’ясні, а ще доволі жирні, вуджені та печені.
Шинка, підчеревина, ковбаса, запечена полядвиця, голубці, які плавають в сметані, студенець – маленька дрібка того, що готують азартні господині. І все це попадає в наш шлунок після майже двохмісячного посту.
Недарма гастроентерологи, побоюючись свят, настійно попереджують нас, посполитих, про ймовірні загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту.
Але коли сідаємо за стіл, вигляд, смак та аромат страв присипляють наш розум.
Тому на великодньому та різдвяному столі завжди стоїть такий собі стоп-сигнал – цвіклі. Ця яскрава приправа складається з двох основних компонентів – буряка та хріну. Власне хрін – це та цілюща рослина, яка стимулює роботу шлунково-кишкового тракту, підвищуючи виділення шлункового соку, розріджує жовч, покращує моторику кишківника. Одним словом – допомагає переробити все те, що ми закинемо у свій зголоджений за час посту шлунок.
Як приготувати цвіклі: інгредієнти
Треба сказати, що у кожної господині цвіклі будуть мати свій індивідуальнй відтінок смаку. Вони можут бути гострішими, можуть бути «слабшими» – все залежить від кількості хріну. Можуть бути солодшими, все залежить від буряка або кількості цукру, який ми додамо до цвіклів.
Кислість регулюємо соком лимона або оцту. Отже я даю базовий рецепт, а далі – справа ваших рецепторів.
Інгредієнти:
– буряки червоні – 2-3 штуки;
– корінь хріну – 2 штуки;
– цукор – 2 чайні ложки;
– сіль – до смаку;
– лимонний сік або оцет – 2 чайні ложки
Як приготувати цвіклі: технологія:
Помиті буряки запікаємо в фользі в духовці або варимо в воді.
Знімаємо з них шкірку і натираємо на дуже дрібній терці.
Помити й почищений корінь хріну також натираємо на дрібній терці.
Зміщуємо тертий буряк і хрін. Їх можна залишити в такому стані подрібнення.
А можна перебити блендером до консистенції пюре. Мені більше подобається другий варіант.
Додаємо до суміші сіль, цукор і лимонний сік або оцет. Можна додати трішки кміну. Це вже по бажанню.
Гарно все перемішуємо, пробуємо смак і додаємо те, що підказують наші смакові відчуття.
Якщо ви готуєте цвіклі заздалегідь, робіть їх трішечки гострішими, бо хрін має здатність «вивітрюватися» і цвіклі стануть слабшими.
Перекладаємо цвіклі в скляну баночку і щільно закриваємо її. Все, до свята готові!!!