Особливий томатний соус

Особливий томатний соусХочу поділитися з вами рецептом особливого томатного соусу. Вирізняється він насиченим кольором, збалансованим смаком і ароматом. А найважливіше – він 100% натуральний. Цей соус чудове доповнення до м’яса, картоплі, пасти, піци, овочевих страв.

 

 

 

 

 

 

Ще одна гарна характеристика цього соусу – не дивлячись на те, що його непотрібно довго виварювати, соус виходить густим.

Особливий томатний соус: інгредієнти

– помідори – 3 кг;
– перець болгарський червоний – 3 кг;
– морква – 1 кг;
– цибуля – 300 г;
– часник – 4-5 зубків;
– лавровий лист – 2 шт;
– духмяний перець – 4-5 шт;
– кориця мелена – ½ чайної ложки;
– цукор – 250 г;
– сіль – 3 столові ложки без гірки;
– оцет 9% – 70 г;
– гвоздика – 3-4 шт;
– перець чилі – 1 шт;
– чорний перець мелений – 1чайна ложка;
– соняшникова олія – 5 столових ложок.

Особливий томатний соус: технологія приготування

Для цього особливого томатного соусу вибираємо помідори м’ясисті і добре дозрілі, без зелених стержнів.

Особливий томатний соус

Помідори миємо, занурюємо на 2 хвилини в киплячу воду.

Особливий томатний соус

Щоб легше знімалася шкірка, відразу перекладаємо їх в холодну воду.
«Роздягаємо» помідори, знявши з них шкірку, вирізаємо залишки плодоніжки.

Особливий томатний соус

Далі потрібно відділити м’якоть від зернят. Тут можна піти двома шляхами: або пропустити помідори через м’ясорубку з спеціальною насадкою, або розварити і перетерти через сито.

Особливий томатний соус

Я cкористалася першим варіантом, це значно пришвидшує процес. Перець вибираємо м’ясистий,  солодкий.

Особливий томатний соус

Миємо його, чистимо  від зернят, ріжемо на шматочки

Особливий томатний соус

і бланшуємо в киплячій воді 1-2 хвилини.

Особливий томатний соус

Коли перець охолоне, блендером збиваємо його до стану пюре.

Особливий томатний соус

Зливаємо томатну масу і перець в один баняк і ставимо на вогонь. Додаємо до суміші лавровий лист, гвоздику, корицю, духмяний перець, мелений чорний перець Коли суміш закипить, зменшуємо вогонь. Залишаємо його булькати,

Особливий томатний соус

а тим часом беремося за моркву і цибулю.

Особливий томатний соус

Почищену і помиту моркву натираємо на терці. Цибулю чистимо, миємо подрібнюємо ножем.
Розігріваємо в сковорідці олію, викладаємо моркву та цибулю і тушкуємо до тих пір, поки вони на зм’якнуть. Постійно поміщуємо, щоб овочі не пригоріли.

Особливий томатний соус

Далі суміш моркви і цибулі блендером збиваємо в однорідну масу .

Особливий томатний соус

Перекладаємо до баняка з томатно-перцевою сумішшю. Розмішуємо і варимо пів години.

Особливий томатний соус
Додаємо порізаний шматочками перець чилі. Весь вкидати відразу не вартує. Формуємо гостроту за своїм смаком. Додаємо цукор, сіль.  Теж додаємо поступово, пробуючи соус на смак, бо помідори можуть бути різної кислоті.

Додаємо в суміш розчавлений часникодавкою часник. Варимо суміш ще 5 хвилин, вливаємо оцет і добре розмішуємо.

Стерильною ложкою розливаємо киплячий соус в стерильні банки і герметично закриваємо стерильними кришками. Перевертаємо банки догори ногами, щоб вони охололи.

Особливий томатний соус

Робота завершена, особливий томатний соус готовий!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.