Хочу поділитися з вами рецептом особливого томатного соусу. Вирізняється він насиченим кольором, збалансованим смаком і ароматом. А найважливіше – він 100% натуральний. Цей соус чудове доповнення до м’яса, картоплі, пасти, піци, овочевих страв.
Ще одна гарна характеристика цього соусу – не дивлячись на те, що його непотрібно довго виварювати, соус виходить густим.
Особливий томатний соус: інгредієнти
– помідори – 3 кг;
– перець болгарський червоний – 3 кг;
– морква – 1 кг;
– цибуля – 300 г;
– часник – 4-5 зубків;
– лавровий лист – 2 шт;
– духмяний перець – 4-5 шт;
– кориця мелена – ½ чайної ложки;
– цукор – 250 г;
– сіль – 3 столові ложки без гірки;
– оцет 9% – 70 г;
– гвоздика – 3-4 шт;
– перець чилі – 1 шт;
– чорний перець мелений – 1чайна ложка;
– соняшникова олія – 5 столових ложок.
Особливий томатний соус: технологія приготування
Для цього особливого томатного соусу вибираємо помідори м’ясисті і добре дозрілі, без зелених стержнів.
Помідори миємо, занурюємо на 2 хвилини в киплячу воду.
Щоб легше знімалася шкірка, відразу перекладаємо їх в холодну воду.
«Роздягаємо» помідори, знявши з них шкірку, вирізаємо залишки плодоніжки.
Далі потрібно відділити м’якоть від зернят. Тут можна піти двома шляхами: або пропустити помідори через м’ясорубку з спеціальною насадкою, або розварити і перетерти через сито.
Я cкористалася першим варіантом, це значно пришвидшує процес. Перець вибираємо м’ясистий, солодкий.
Миємо його, чистимо від зернят, ріжемо на шматочки
і бланшуємо в киплячій воді 1-2 хвилини.
Коли перець охолоне, блендером збиваємо його до стану пюре.
Зливаємо томатну масу і перець в один баняк і ставимо на вогонь. Додаємо до суміші лавровий лист, гвоздику, корицю, духмяний перець, мелений чорний перець Коли суміш закипить, зменшуємо вогонь. Залишаємо його булькати,
а тим часом беремося за моркву і цибулю.
Почищену і помиту моркву натираємо на терці. Цибулю чистимо, миємо подрібнюємо ножем.
Розігріваємо в сковорідці олію, викладаємо моркву та цибулю і тушкуємо до тих пір, поки вони на зм’якнуть. Постійно поміщуємо, щоб овочі не пригоріли.
Далі суміш моркви і цибулі блендером збиваємо в однорідну масу .
Перекладаємо до баняка з томатно-перцевою сумішшю. Розмішуємо і варимо пів години.
Додаємо порізаний шматочками перець чилі. Весь вкидати відразу не вартує. Формуємо гостроту за своїм смаком. Додаємо цукор, сіль. Теж додаємо поступово, пробуючи соус на смак, бо помідори можуть бути різної кислоті.
Додаємо в суміш розчавлений часникодавкою часник. Варимо суміш ще 5 хвилин, вливаємо оцет і добре розмішуємо.
Стерильною ложкою розливаємо киплячий соус в стерильні банки і герметично закриваємо стерильними кришками. Перевертаємо банки догори ногами, щоб вони охололи.
Робота завершена, особливий томатний соус готовий!