Восени традиційно готуємо багато страв з картоплі. Звичайно, пальму першості ми традиційно віддаємо смаженій картоплі. Крім неї, до столу палюшки, деруни, цепеліни, випікаємо картопляний пляцок – кугель.
Сьогодні хочу розповісти вам як приготувати картопляні котлети. Можливо ви знайомі з цією стравою. Якщо так, просто згадаєте про неї.
Картопляні котлети – дешево, просто і дуже смачно!
Хто пам’ятає «круті» 90-і, тому не потрібно розповідати, які були проблеми у пересічних українців з зарплатами, що , звичайно, відбивалося на вмісті холодильника. М’ясо, якщо появлялось на столі, то тільки на свята.
На повсякдень нас виручала нас картопля, вирощена на власному городі. Мабуть, тому і жартували:
– Чи знаєте ви що таке свиняча відбивна?
– Звичайно, знаю! Це картопляна котлета відбита у свині.
Сьогодні ця проста страва може гарно урізноманітнити наше меню. Картопляні котлети універсальні: подають їх і на сніданок, і на обід , і на вечерю. Картопляні котлети можна також начиняти м’сом, грибами, капустою, яйцем з зеленою цибулькою. Зрештою, всіх начинок не перелічиш.
А ще чудово підходять до картопляних котлет різноманітні соуси, серед яких грибовий соус. Він – поза конкуренцією.
Картопляні котлети
Інгредієнти:
– картопля – 0,5 кг;
– масло вершкове -50 г;
– борошно пшеничне – ½ скл;
– яйце – 2 шт;
– дрібка солі;
– панірувальні сухарі – кілька ложок:
– олія для смаження.
Чк приготувати картопляні котлети: технологія
Найкраще використовувати картоплю, зварену в мундирах. Але і вчорашнє картопляне пюре також згодиться.
Отож, якщо зварили картоплю в мундирах, очищаємо її від лушпиння, і пропускаємо через прес або м’ясорубку.
До картопляного пюре додаємо 1 яйце, борошно, сіль, розтоплене вершкове масло/
Dимішуємо в однорідне тісто. Якщо тісто рідкувате ( це дуже залежить від сорту картоплі), підсипаємо борошна ще.
Відщипуємо від тіста невеликі шматочки, формуємо в руках, попередньо припудрених борошном, валики.
Викладаємо на дощечку , притискаємо рукою. Виходять такі собі невеличкі котлетки.
Збиваємо яйце, додавши до нього 1 ст. ложку молока або води, дрібочку солі і чорного перцю.
Котлетку вмочуємо зі всіх сторін в яйце,
обкачуємо в панірувальних сухаряхі викладаємо смажити в сковорідку, в якій попередньо добре розігріли олію. Вогонь зменшуємо до середнього.
Коли картопляні котлети підсмажились до золотистого кольору з однієї сторони, перевертаємо їх і смажимо з другої.
Чудовим доповненням до картопляних котлет є грибовий соус. Смакота неймовірна. Ви не знаєте як його готувати? Це вже дещо інша історія, але я вам її розповім також.