Як ви зрозуміли – героїня моєї оповіді – грибова юшка з локшиною. Це не класичний перепис, це мої кулінарні фантазії.
Я, взагалі, грибову зупу більше люблю з перловкою або геркулесом. Але ця юшка, я б сказала, вийшла з дещо іншим смаком, більш виразним – таким грибовим-грибовим.
А наштовхнуло мене на її приготування два факти – залишилося трохи вчорашнього курячого бульйону і локшина із залишків тіста від лазаньї. Отож, ділюся рецептом
Грибова юшка з локшиною: інгредієнти
– гриби білі сухі – 80-100 г;
– цибуля- 1 велика або 2 малі;
– морква – 1 шт;
– лавровий листок – 1 шт;
– картопля – 2 шт. (невеликі);
– локшина – 1 жменя;
– по кілька зерен чорного і духм’яного перцю;
– часник – 1 зубочок;
– кілька гілочок кропу;
– курячий бульйон – 0,5 л;
– вода – 1,5 л;
– олія соняшникова – кілька ложок для смаження;
– сіль, перець чорний мелений – до смаку.
Грибова юшка з локшиною: технологія приготування
Перед тим, як варити грибову юшку, сухі гриби необхідно на кілька годин замочити в воді.
Краще всього їх замочувати на ніч. Для цього заливаємо гриби 1,5 л води і залишаємо їх, щоб вони розмокли.
Ставимо гриби варитися на сильний вогонь, доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і залишаємо їх варитися хвилин 45.
Після того, як гриби зварилися, виймаємо їх з грибового бульйону, щоб охололи.
Грибовий відвар треба процідити і додати до курячого бульйону.
Ставимо баняк на вогонь, додаємо до юшки чорний та духм’яний перець, лавровий листок, цілу почищену цибулину і доводимо до кипіння.
Поки юшка закипає , чистимо цибулю і подрібнюємо її. На терці натираємо почищену і помиту моркву. Залишок моркви вкидаємо в юшку.
В сковорідку наливаємо кілька ложок олії розігріваємо її і перекладаємо в сковорідку моркву та цибулю. Помішуючи, тушкуємо овочеву суміш, поки вона не зм’якне.
Картоплю чистимо, миємо і нарізаємо невеликими шматочками.
Картоплю, тушковану моркву та цибулю перекладаємо в юшку.
Тепер беремося за гриби. Нарізаємо їх шматочками середньої величини, перекладаємо в сковорідку з олією
і трохи підсмажуємо. Ця процедура гарно відновить аромат і смак грибів.
Перекладаємо гриби в юшку. Додаємо локшину. Якщо немає домашньої локшини, її можна замінити магазинною.
Солимо та перчимо до смаку.
Вважаємо що юшка зварилася, коли локшина зм’якне.
Розчавлюємо зубок часнику, подрібнюємо кріп і перекладаємо їх в юшку. Ще раз пробуємо на сіль, перець. При необхідності додаємо.
Накриваємо баняк кришкою і даємо юшці настоятися. А далі – наливаємо грибову юшку в тарілку і смакуємо! Смак і аромат неперевершені!!!
На завершення кілька зауважень. Грибову юшку можна варити і без курячого бульйону. Буде юшка пісна. Можна варити і без картоплі. При бажанні до юшки можна 1-2 ложки сметани. Теж смачно. Бо все, що готуємо з грибами – це не просто смачно, це – суперсмачно!!!!