Більшість із нас не любить міняти свої смакові звички. Але властива людині цікавість заставляє пробувати на смак щось екзотичне. З часом ця екзотика стає звичним продуктом на нашому столі.
Вже нікого не здивуєш аджикою, соусом ткемалі чи сацебелі, не кажучи вже про томатні соуси, які стали звичними в нашому раціоні.
Сьогодні я поділюся з вами рецептом гострого соусу з полуниць. Він чудово смакує з шашликом, люля-кебабом, бужениною, а також з сиром.
Передісторія мого рецепту гострого соусу з полуниць
Мій характер завжди підштовхує мене до експериментів, особливо кулінарних. На просторах Інтернету я натрапила на кулінарний сайт пані Стефи – відомої львівської блогерки, сайт якої присвячений кулінарії. Рекомендую, не пошкодуєте.
Дуже багато страв я готувала за її переписами і викладала на цьому сайті. Перед Різдвом пані Стефа оголосила конкурс, в якому я виграла приз – кілька слоїчків з її фірмовими соусами. Один з них називався «Атак серця» – гострий соус з полуниці.
Звичайно, що випитувати його рецепт не було змісту, адже він скоріше всього запатентований, бо соуси поступають в продажу. Тому, коли наступив сезон полуниць, довіряючи своїм смаковим рецепторам, я вирішила імпровізувати. І імпровізація вдалася!!! Ароматно, смачно і оригінально!!!
Гострий соус з полуниць
Інгредієнти:
- 2кг полуниць;
- 200 г цукру;
- 1 лавровий листок;
- 4 зернятка духмяного перцю;
- кілька зерен коріандру;
- 1 невеличкий стручок перцю чилі;
- ½ чайної ложки солі;
- ½ чайної ложки чорного меленого перцю;
- 1/2 чайної ложки меленого перцю чилі;
- 1 чайна ложка молотої кориці;
- 2 ст. ложки італійського бальзамічного оцту;
- дрібка тертого мускатного горіха.
Як приготувати гострий соус з полуниць
Помиті під протічною водою полуниці викладаємо на дуршлаг, щоб добре стекла вода.
Видаляємо плодоніжки і блендером збиваємо ягоди в однорідну масу.
Банячок з полуничною масою ставимо на середній вогонь. Додаємо порізаний на дрібні кусочки перець чилі, лавровий листок, коріандр, духмяний перець і доводимо ягідну масу до кипіння. Зменшуємо вогонь і при постійному помішуванні уварюємо суміш приблизно в два рази.
Додаємо цукор. Кількість цукру можна змінювати, бо полуниці можуть бути більш або менш солодкими. Зрештою, можна міняти кількість інших інгредієнтів, особливо кількість перцю, керуючись власними смаковими відчуттями.
Через кілька хвили, за які цукор розчиниться, додаємо сіль, мелений чорний перець і перець чилі, корицю, мускатний горіх. В кінці додаємо бальзамічний оцет. Все добре перемішуємо і пробуємо смак соусу. При необхідності, підкориговуємо смак певними компонентами.
Гострий соус з полуниць повинен передавати смак полуниці, бути кисло-солодким. Післясмак – в роті приємне відчуття перчинки і тепла
Якщо з перцем переборщити, він перекриє всі інші, більш делікатні смаки решти інгредієнтів.
Гарячий соус розливаємо в стерильні баночки і закриваємо стерильними кришками.
Як бачите, приготувати гострий соус з полуниць зовсім не складно. Я більш, ніж впевнена, що його вишуканим смаком ви зумієте здивувати своїх гостей.
М’ясо під цим соусом набуде дуже оригінального і неперевершеного смаку. Експериментуйте, друзі, і буде вам щастя!!!