Чи знайоме вам слово «мізерія»? Може знайоме, а може ні. Думаю, що галичанам воно знайоме. А хто не знає що це слово означає, то трішки історії не завадить. Почнемо з того, що це страва.
Але чому з такою дивною назвою? Щоб було зрозуміло, розкладемо все по поличках.
Мізерія походить від слова «мізер» – мала кількість, бідність.
А в кулінарії так називають салат з огірків. Він появився в Польщі десь в XVI столітті, а потім і в Галичині, за час польського пануванням на цих українських землях. Одним словом, десь з появою огірків, як нової овочевої культури.
Спочатку, як і до всіх новоявлень, до цього овоча віднеслися з підозрою. Селяни, які почали вирощувати огірки, розсмакували їх. Тому на сільському столі вони з’явилися значно швидше, ніж в меню знаті.
Для вирощування огірків клімат був сприятливий, родили вони рясно ціле літо. Тож для приготування такої кришанини, який ми називаємо салатом, достатньо було мізеру – огірка, цибулі, солі і оцту.
Якщо селянин був трошки багатший і мав корівку, то замість оцту була сметана. Отакий був первинний склад мізерії.
Зараз салат підкисляють лимонним соком, додають зелень кропу. Іноді замість сметани заправляють вершками.
Часом в кафе чи ресторані під назвою «мізерія» може бути салат з огірків і помідорів заправлений сметаною, що не є зовсім вірно.
Мізерія: інгредієнти
- огірок – 2-3 шт;
- цибуля – 1 шт. (невелика);
- зелень кропу;
- сіль до смаку:
- оцет або лимонний сік – ½ чайної ложки (за смаком).
Огірки вибираємо середнього розміру- не надто малі не надто великі
Мізерія: технологія приготування
Огірки чистимо від шкірки і нарізаємо тоненькими кружечками.
Далі їх солимо і залишаємо на 10-15 хвилин, щоб вони пустили сік.
Відтискаємо з них сік і перекладаємо в салатник.
Подрібнюємо зелений кріп, цибулю нарізаємо півкільцями і додаємо до огірків.
Скроплюємо овочі оцтом. Тут головне не перестаратися, щоб не втратити ніжний смак огірків.
Найкраще використовувати оцет фруктовий. Можна мізерію більш осучаснити, скориставшись лимонним соком. Якщо дуже хочеться поперчити, то не пошкодить. Але це вже буде відступ від автентичності.
Якщо хочете мізерію трохи збагатити, то замість оцту додайте ложку сметани.
Все гарно перемішуємо, пробуємо чи достатньо солі і подаємо до столу.
Мізерія з огірків вдало доповнить ваше літньо-осіннє застілля!