Коли вже не знаєте чого б такого приготувати, а це часто буває після свят, раджу приготувати біґос.
Про бігос, як про борщ, можна писати і писати. Варіантів його приготування теж є безліч. Але про це – трохи пізніше.
Оскільки в кулінарії я сповідую три принципи: просто, швидко і смачно, тому пропоную вам свій варіант біґоса – бігос з чорносливом.
Чорнослив можна замінити грибами. Або можна і без чорносливу, і без грибів. Такий рецепт можна вважати базовим.
Коротка подорож в історію
Батьківщиною біґосу історики вважають Литву. Хоча поляки і, навіть, білоруси заявляють авторське право на цю страву. Оскільки історія цих країн в певні періоди часу тісно перепліталася, тому не дивно, що такі претензії існують.
Король Владислав Ягайло, який був затятим мисливцем, привіз в Польщу цю страву з Великого Литовського князівства, куди він часто їздив на полювання. На полюванні під час перепочинків було принято подавати біґос.
Біґосу та способу його приготування присвяченні рядки в поемі Адама Міцкевича «Пан Тадеуш» – глава IV «Дипломатія та полювання»:
А біґос гріється; словами описати дуже складно
Про те який смачний він і як пахне гарно…
Отож готуємо біґос
Як правило, для його приготування використовують суміш квашеної і свіжої білокачанної капусти, м’яса, буженини, бекону, ковбаси. До страви додають чорнослив, гриби, томати, оливки, лимон, прянощі, червоне вино. Тому, залежно від того, як ми будемо компонувати всі ці інгредієнти, страва кожного разу буде мати інший відтінок смаку.
Якщо маєте бажання вразити своїх гостей смаком біґоса, приготуйте його напередодні. Тоді він повністю розкриє весь свій смак.
А ще можна наготувати великий баняк біґосу, розкласти його в контейнери і зберігати в морозилці. При підігріванні біґос не втрачає своїх смакових якостей. Тому в критичні моменти він може стати палочкою-виручалочкою.
Треба сказати, що ця страва не тільки смачна, але й калорійна. Тому її добре подавати до столу в холодну пору року.
Як приготувати біґос
Інгредієнти:
– капуста білокачанна свіжа – 0,5 кг;
– капуста квашена – 0,5 кг;
– цибуля – 2 шт;
– морква – 1-2 шт;
– свинина – 500-600г;
– чорнослив – 10-12шт;
– червоне сухе вино – 0,5 склянки;
– чорний і червоний мелений перець, пряні трави до смаку;
– сіль, цукор – до смаку;
– лавровий листок;
– олія для смаження.
Як приготувати біґос: технологія
Для бігосу вибираємо свинину. Це може бути кусок ошийка або м’ясні реберця. У всякому разі м’ясо не повинно бути пісним.
Подрібнюємо цибулю
Натираємо на терці моркву.
Січемо ножем свіжу капусту, посипаємо її дрібкою цукру і солі, добре мнемо руками.
Відтискаємо сік з квашеної капусти. Якщо вона дуже кисла, її можна промити в воді.
Вимите м’ясо ріжемо на куски,
викладаємо їх в сковорідку з попередньо розігрітою олією, злегка обсмажуємо. Солимо і перчимо його.
Додаємо до м’яса цибулю та моркву і продовжуємо тушкувати, поки цибуля і морква не прив’яне.
Перекладаємо тушковане м’ясо з морквою і цибулею в баняк.
Тепер беремося за капусту. Вливаємо в сковорідку олію, розігріваємо її, перекладаємо в сковорідку квашену та свіжу капусту і тушкуємо її, постійно помішуючи.
Коли капуста зм’якне, перекладаємо її в баняк до м’яса.
Все перемішуємо і доливаємо води стільки, щоб вона покрила капусту. Додаємо лавровий листок, можна кілька горошин чорного та пахучого перцю. Накриваємо кришкою. Доводимо до кипіння і зменшуємо вогонь. Тушкується все до тих пір, поки капуста та м’ясо не стануть м’якими, а вода не випарується.
З цього моменту починається дійство: формуємо смаку біґосу. Солимо, перчимо, додаємо помитий чорнослив, червоне сухе вино, ароматні трави.
Якщо вам бракує кислоті, можна долити соку квашеної капусти або лимонного соку. Можна додати трохи цукру, він гарно підсилить смак біґосу. Цей процес, як на мене, дуже приємний, бо на власних відчуттях формується насиченість смаку, гострота та пряність, здавалося б, такої примітивної страви. Ще трішки тушкуємо, щоб випарувалось вино.
Ну, все. Тепер хай ця смакота настоюється.
До столу подаємо бігос з вареною картоплею або з куском смачного хліба.