Коли навесні хочеться якравості не тільки в природі, а і в тарілці, приготуйте цю весняну зупку- гальопку з фрикадельками. Чому ця зупка так називається? Про це далі.
Кілька речень для пояснення
Що то значить зупка-гальопка? А то значить – нашвидкоруч, гальопом. Так казала моя мама. І дійсно таку зупку можна приготувати за пів години і насолоджуватися її смаком. Як правило, овочеві зупки готуємо влітку, коли досхочу є різноманітної городини, просто з грядки. Звичайно, якщо у вас є невеличкий городець.
А що весною, коли смачні ситі зупи, такі, як капусняк, кминкова, вже не в темі, бо хочеться легкості, яскравості, руху? Отут і приходять на виручку заморожені набори овочів найрізноманітніших комбінацій, яких є в магазинах величезний вибір.
Весняні та літні зупки можна готувати без фрикадельок, заправляти сметаною. Смак буде зер гут! Але в мене після ліплення пельменів залишилася добряча жменя фаршу. То чому його не використати? Мені подобається така спонтанність – плануєш одне, а по ходу додається щось інше. І результат, як правило, виходить цікавий! Отож про зупку гальопку…
Весняна зупка з фрикадельками: інгредієнти
Звичайно, що вказана кількість складників є довільна.
- мікс морожених овочів – 5 столових ложок;
- невелика цибуля 1 шт;
- селера – невеликий шматок;
- капуста – невеликий шматок;
- картопля – 2 шт;
- м’ясні фрикадельки – 20 шт;
- сирок плавлений «Вершковий» – 2 шт;
- вода – 2 л;
- зелень;
- по кілька горошин чорного та духм’яного перцю, лавровий листок;
- сіль, перець червоний та чорний мелений.
Весняна зупка з фрикадельками: технологія приготування
Миємо і чистимо всі овочі. Картоплю та селеру нарізаємо кубиками. Січемо шматок капусти. Нарізаємо цибулю півкільцями. Виймаємо з морозилки заморожений овочевий мікс. Оскільки там уже є морква, тому окремо її додавати не будемо.
Набираємо в баняк воду всипаємо в морожені овочі, перець чорний та духмяний горошком, лавровий листок і доводимо до кипіння.
Через 5 – 10 хвилин додаємо решту нарізаних овочів – картоплю, селеру.
Тим часом натираємо плавлені сирки на тертці.
Далі формуємо фрикадельки. Оскільки у мене залишився готовий фарш від пельменів, то формування фрикадельок не забрало багато часу. Часто, щоб зекономити час, формую фрикадельки і заморожую їх.
Коли овочі будуть майже готові, додаємо до зупи натертий сирок, солимо та перчимо.
Поки сирок розчиняється, вкидаємо до зупки фрикадельки, ще раз пробуємо смак. При потребі коригуємо сіль та перець. Додаємо порізану зелень.
Все, весняна-зупка гальопка готова. Але дайте їй трохи настоятися. Наливаємо в тарілку і насолоджуємося якравістю та смаком страви.
При бажанні можна додати ложку сметани. Буде ще смачніше, але більш калорійно. Але то вже таке… Тепер зрозуміло чому зупка-гальопка???