Маківник, завиванець з маком, або рулет з маком — це смачна випічка на основі дріжджового тіста з маковою начинкою
За цим рецептом маківник завжди вдається і всім смакує. Він може скласти достойну конкуренцію любій іншій випічці.
Рецепт правильного маківника передбачає баланс між кількістю начинки та товщиною тіста. Правильний маківник – це коли начинки багато, а тіста мало, а не навпаки. Хоча тісто в цьому маківнику смачне та ароматне, а начинка – це не просто мак з цукром, а ще і горіхи, родзинки та цукати.
Правильний маківник: інгредієнти
Тісто:
– борошно пшеничне – 300г;
– молоко – ½ склянки;
– дріжджі – 20 г живих або 7 г сухих;
– жовтки – 2-3 шт;
– цукор – 100 г;
– сіль – ½ чайної ложки;
– ванільний цукор – 1 пачечка;
– масло – 2 ст. ложки.
Начинка:
– мак – 300 г;
– цукор – 100 г;
– білки – 2-3 шт;
– ванільний цукор 1 пакетик;
– горіхи грецькі – 1склянка;
– родзинки – 200 г
– цукати – 1 ст. ложка
– ром або коньяк – 70-100 г
Правильний маківник: технологія приготування
В миску наливаємо теплого молока, розмішуємо його з 1 ложкою цукру, додаємо подрібнені живі або сухі дріжджі. Ставимо в тепле місце, щоб вони забродили.
Тим часом розтираємо жовтки з цукром, щоб розчинився цукор.
Просіюємо борошно в миску, додаємо до нього розтоплене негаряче масло, сіль, ванільний цукор, розтерті з цукром жовтки і розчинені дріжджі.
Замішуємо пухке тісто, формуємо кульку, накриваємо рушником і ставимо в тепле місце, щоб тісто підросло.
Поки тісто підростає, готуємо для правильного маківника начинку.
Родзинки промиваємо в гарячій, заливаємо їх ромом або коньяком. Хай наберуться смаку та аромату і набухнуть.
Ножем подрібнюємо горіхи.
Висипаємо в миску мак. До речі, про мак. Я останнім часом користуюся готовим сухим перетертим маком.
Чому краще брати сухий мак? Бо начинка виходить пухкішою, тісто також. Та і роботи з таким маком менше.
Якщо у вас звичайний мак, його попередньо треба запарити кип’ятком, злити воду, перетерти блендером або в макітрі. А потім, готуючи начинку, до неї необхідно додати ложку сирої манки. Вона вбере з маку зайву вологу і на тісті не утвориться закалець.
Отже до маку додаємо ванільний цукор, подрібнені горіхи, цукати, відтиснуті від алкоголю родзинки і все добре перемішуємо.
Дивимося на тісто. Коли об’єм тіста збільшиться вдвоє, перекладаємо тісто на стільницю і ділимо на дві частини. У нас вийде 2 маківники.
Беремо одну частину тіста, обминаємо його, підсипаємо борошно і розтачуємо, надаючи форму прямокутника. Товщина тіста приблизно 1см. Довжина прямокутника повинна відповідати довжині дека, на якому будемо випікати маківник.
Повертаємося до начинки
Збиваємо білки, які залишилися до крутої піни.
Перекладаємо їх до макової суміші і легенько все перемішуємо.
Половину начинки рівномірно викладаємо на тісто і скручуємо все у рулет. Кінці рулета акуратно защипуємо.
Якщо ви використовуєте мокрий мак, то варто легко змазати розтачане тісто розтопленим мас лом. Тоді тісто в середині маківника рівномірно пропечеться і не утвориться закалець.
Те саме робимо і з другою частиною тіста.
Обидва рулети викладаємо на деко, яке вистелене пергаментним папером. Якщо такого паперу немає, не біда. Достатньо змазати деко маслом або маргарином.
Ставимо деко з маківниками на 30-40 хвилин в тепле місце, щоб вони підросли.
Змазуємо маківники зверху збитим яйцем і перекладаємо в духовку, прогріту до 200-210 градусів. Випікаємо маківники 30 -25 хвилин. Виймаємо, хай охолонуть.
Гострим ножем нарізаємо скибочки і подаємо до столу.