З капусти готують безліч салатів. Тому здивувати новим рецептом доволі складно. А навіщо дивувати новим? Часом достатньо пригадати призабутий. От і я згадала рецепт салату, який у нас називається «осінній».
Чому салати з капусти такі популярні? Та тому, що капуста чудово компонується з іншими овочами, підсилюючи їх смак та аромат. Не гріх нагадати, що капуста має чудові лікувальні властивості. В ній є всі необхідні для здоров’я людини вітаміни та мікроелементи. Доведено, що капуста один із небагатьох овочів з добре вираженими протираковими властивостями.
Осінній салат з капусти смакує з смаженою або печеною картоплею, картопляним пюре, м’ясними стравами. Тому раджу його приготувати. Зберігати цей смачний салат з капусти в холодильнику можна довший час. Осінній салат з капусти стане чудовою палочкою-виручалочкою, коли готувати інші салати просто немає часу.
Як правило, я цей салат готую одночасно з капустою, яку квашу на зиму. Бо поки капуста кисне, він займе своє місце на столі уже на наступний день.
Як приготувати осінній салат з капусти
Інгредієнти
– капуста білокачанна – 2,5 кг
– морква – 0,5 кг;
– цибуля ріпчаста – 300 г;
– перець болгарський (червоний, зелений, оранжевий) – 0,5 кг;
– цукор – 3 -4 ст. ложки;
– оцет 9% – 100-150 мл;
– олія соняшникова – 200 мл:
– сіль, перець мелений червоний та чорний за смаком.
Як приготувати салат з капусти: технологія
Як я вже казала, цей салат готую одночасно з капустою, яка має закваситись. Бо капуста, морква і цибуля потрібна і там, і там. Шатківниця, яка січе капусту дуже дрібно, під рукою Тобто, як кажуть, одним пострілом вціляємо в двох зайців.
Але можна приготувати цей салат і без шатківниці. Головку капусти січемо ножем або кухонним комбайном.
Отже, перш за все, готуємо капусту: знімаємо з неї верхні пошкоджені листки, розрізаємо навпіл. Далі дрібно січемо ножем, залишаючи тільки качан і грубі прожилки довкола нього.
Почищену і помиту моркву натираємо на тертці або, щоб прискорити процес, можемо скористатися кухонним комбайном.
Ріпчасту цибулю чистимо від лушпиння, миємо і нарізаємо тоненькими півкільцями.
Болгарський перець також миємо, розрізаємо навпіл, вичищаємо насіння і також нарізаємо тоненькими смужечками. Можна і в комбайні.
Сіллю та цукром посипаємо посічену капусту. Але сіль даємо відразу не всю, щоб не пересолити, і добре переминаємо капусту руками, бо зимова капуста є доволі твердою.
Далі перекладаємо в миску до капусти подрібнену цибулю, моркву та перець.
Посипаємо меленим червоним та чорним перцем до смаку. Додаємо оцет та олію і все гарно перемішуємо.
Пробуємо салат на смак. При необхідності підкореговуємо його, додаючи оцту, солі, перцю або цукру.
Перекладаємо осінній салат з капусти в скляну банку, закриваємо звичайною поліетиленовою кришкою і зберігаємо в холодильнику..
Через кілька годин, коли капуста пройдеться всіма смаками овочів і спецій, салат можна подавати до столу.
У мене цей осінній салат з капусти дуже люблять і дуже швидко банка стає порожньою.