Ця грибова смакота готується дуже просто. Вона є чудовим доповненням до картоплі, голубців, гречки. Навіть окраєць хліба, вмочений у грибову підпалку, стає дуже і дуже смачним.
Як правило, такий пісний грибовий соус готують в Галичині та Гуцульщині в піст та на Святий вечір. І називають його підпалкою, бо заправляють гриби мукою, яку попередньо підсмажують (підпалюють) на сухій пательні.
Як приготувати пісний грибовий соус (підпалку)
Інгредієнти:
- сушені білі гриби – 250 г;
- цибуля -2 -3 шт;
- борошно – 2 ст. ложки;
- часник – 2 зубки;
- сіль, перець, лавровий лист;
- олія для смаження.
Пісний грибовий соус (підпалка): технологія приготування
Для приготування грибової підпалки необхідно сушені гриби замочити на ніч. Заливаємо їх 1 л води, щоб вони набухли.
Варимо гриби в цій воді 20-30хвилин, посоливши і додавши кілька горошин чорного перцю, лавровий листок і цілу цибулину.
Поки гриби варяться, готуємо для підпалки борошно. На суху сковорідку висипаємо борошно. Постійно помішуючи, висмажуємо його до світло-коричневого кольору.
Цибулю чистимо та подрібнюємо.
Коли гриби зваряться, виймаємо їх з юшки. Зварену цибулину можна викинути. Коли гриби охолонуть, нарізаємо їх смужечками.
Наливаємо на пательню олію, викладаємо подрібнену цибулю та порізані гриби і, помішуючи, смажимо їх, поки цибуля не стане золотистого кольору.
Перекладаємо підсмажені гриби в банячок, заливаємо грибовою юшкою, залишивши склянку юшки для загущення борошном.
Підсмажене борошно розводимо склянкою грибової юшки, гарно розмішуємо, щоб не було грудочок.
Баняк з грибами ставимо на вогонь, доводимо до кипіння. Зменшуємо вогонь і варимо пів години. Вливаємо розведене борошно, розмішуємо. Пробуємо смак соусу. При потребі солимо і перчимо.
Часник розчавлюємо, додаємо до грибового соусу і готуємо це кілька хвилин. При бажанні можна додати подрібнений кріп.
Пісна грибова підпалка готова. Смачного!