Назва лобіо говорить сама за себе, бо в перекладі з грузинської лобіо означає квасоля. Які рецепти приготування лобіо ми б не розглядали, квасоля, часник і кінза – обов’язкові інгредієнти. Все інше – це варіації.
Готують цю страву по-різному: з томатним соусом і без, з волоськими горіхами або гранатовими зернами. Я пропоную грузинський рецепт лобіо. Її можна подавати в гарячому, і холодному вигляді. Додам, що лобіо – страва пісна, тому вегетаріанці можуть включати її в своє меню.
Як приготувати лобіо
Інгредієнти:
– 0,5 кг сухої квасолі;
– 2 головки цибулі;
-1 стебло цибулі-порею;
– 2 зубки часнику;
– 100 г ядер волоського горіха;
– 1 ст. ложка виноградного або яблучного оцту;
– 200 г томатного соусу або кетчупу;
– 3-4 ст. ложки рослинної олії;
– ¼ чайної ложки подрібненого коріандру;
– 1 лавровий листок;
– 1 ч. ложка цукру;
– 1 ч. л. хмелі-сунелі;
– 1/2 чайної ложки сухого базиліку;
– чорний і червоний перець, сіль за смаком.
Як приготувати лобіо: технологія
Готуємо квасолю для лобіо точно так, як для салату або супу. Оглядаємо її і видаляємо всі пошкоджені зерна.
Після цього промиваємо квасолю і заливаємо холодною водою, щоб вона набрякла.
Залишаємо на кілька годин, вона збільшиться в об’ємі майже в два рази.
До набряклої квасолі доливаємо воду і ставимо баняк на сильний вогонь. Доводимо до кипіння, зливаємо воду. Заливаємо квасолю свіжою, можна гарячою водою, і варимо до готовності. Не забуваємо в кінці додати сіль. Зерна повинні бути м’якими, але не розвареними. Воду зливаємо.
Тепер підходимо до того, як саме приготувати лобіо.
Поки вариться квасоля, готуємо заправку. Розчавлюємо зерна коріандру, подрібнюємо на невеликі шматочки волоські горіхи.
Розчавлюємо в пресі часник.
Змішуємо часник, горіхи і всі спеції.
Подрібнюємо зелень.
Нарізаємо дрібно цибулю і стебло цибулі-порею.
У глибоку сковорідку вливаємо олію, розігріваємо її, викладаємо цибулю і тушкуємо поки не зм’якне.
Додаємо порізану цибулю-порей і продовжуємо тушкувати до легкого пожовтіння.
До в сковорідку до цибулі додаємо квасолю, лавровий лист, цукор, сіль, заливаємо томатним соусом і тушкуємо кілька хвилин.
Заправляємо сумішшю горіхів, спецій і часнику, додаємо оцет і тушкуємо, помішуючи, ще 1-2 хвилини.
Посипаємо страву подрібненою зеленню і подаємо до столу.