Як приготувати пісний різдвяний борщ

Як приготувати пісний різдвяний борщЗнаковою стравою на столі у Святвечір, крім куті, є пісний борщ з вушками. Приготування цього борщу – це ціле дійство, у всякому разі, для мене.

 

 

 

Починається воно за тиждень до Різдва з приготування бурякового квасу. Акурат за тиждень він перебродить і в холодильнику буде чекати продовження борщового дійства.
Готую борщ вранці 6 січня, щоб до вечора він настоявся і досяг максимального смаку.

Як приготувати різдвяний борщ

Інгредієнти:

Як приготувати пісний різдвяний борщ

— 2,5 л води;

— 3 столові бурячки середнього розміру;

— 2 морквини;

— 1 корінь петрушки;

— 2 невеликі цибулини;

— 1 пора;

— ¼ кореня селери;

— ¼ капустини;

— 2-3 свіжі томати або 100 г густого помідорового соусу;

— 1 болгарська перчина;

— ½ склянки бурякового квасу;

— 1-2 зубки часнику;

— 2 чайні ложки цукру;

— олія для смаження;

— по кілька гілочок зелені кропу,петрушки, базиліку;

— кілька зерен перцю духмяного і чорного, лавровий листок;

— приправа «Середземноморські трави»;

– склянка грибного бульйону.

Як приготувати різдвяний пісний борщ: технологія

Почищену моркву ріжемо на кусочки, корінь петрушки і пори ділимо вздовж на дві частини, головку цибулі розрізаємо також на дві частин.
Перекладаємо всі корінці на суху сковорідку і підсмажуємо їх з двох сторін.

Як приготувати пісний різдвяний борщ
В баняк наливаємо воду, вкидаємо туди лавровий листок, кілька горошин духмяного та чорного перцю, четвертину капустини, бажано савойської, а також підсмажені на сковорідці овочі.

Як приготувати пісний різдвяний борщ
Поки овочі варяться, беремося за буряк. Тут можна піти двома шляхами: або скористатися борщовою заправкою, яку заготували восени, або тушкувати сирий.
Я завжди використовую борщову заправку, з метою економії часу. Якщо заправки немає, тоді доведеться буряк тушкувати.
Сирий буряк, помитий та почищений, натираємо на терці. На терці натираємо морквину,

Як приготувати пісний різдвяний борщ

на смужечки – болгарський перець,

Як приготувати пісний різдвяний борщ

подрібнюємо цибулину.

Як приготувати пісний різдвяний борщ
В сковорідці розігріваємо олій, викладаємо всі натерті овочі, доливаємо кілька ложок води, накриваємо кришкою і тушкуємо, регулярно помішуючи. В кінці тушкування додаємо помідоровий соус або перетерті помідори. Щоб буряковій суміші повернути гарний бордовий колір, скроплюємо її лимонним соком.

Як приготувати пісний різдвяний борщ
Перевіряємо овочі, що варяться в баняку на готовність, солимо і вливаємо грибовий вивар. Грибовий бульйон залишається від грибів, які зварені спеціально для вушок  Вушка – товже інший етап роботи.
Перекладаємо в баняк з овочевим бульйоном тушкований буряк. Повільно доводимо борщ до кипіння. Ні в якому разі неможна дати борщу перекипіти, бо він втратить свій чудовий колір.

Як приготувати пісний різдвяний борщ
Додаємо до борщу мелений чорний перець, перець чилі, цукор і вливаємо буряковий квас.

Як приготувати пісний різдвяний борщ

Тут уже керуємося своїми смаковими відчуттями. Розчавлюємо 2 зубки часнику і вкидаємо їх в борщ, а також помиту і подрібнену зелень.
У мене є ще один маленький секрет. Коли мариную засолений оселедець, розділяючи його на філе, хребет ніколи не викидаю, а додаю в кінці приготування борщу до баняка. Як не дивно, борщ отримує дуже гарний смак.
Все, різдвяний борщ готовий. До вечора він набере чудового смаку та кольору. Розливаючи борщ в тарілки, всю гущу залишаємо в баняку.

 

Як приготувати пісний різдвяний борщ

Кладемо в тарілки вушка і подаємо борщ до столу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.