Пізня осінь прикрасила прилавки базарів і супермаркетів яскраво-помаранчевими плодами хурми. В Азії вважають, що хурма – це дар богів людям. Не дивно, бо цей плід не тільки прекрасно втамовує голод, він також здатен забезпечити людський організм енергією і вітамінами, які так необхідні для його нормального функціонування.
До цього ще слід додати, що смак у хурми теж божественний. Хурма – це саме той самий випадок, коли в одному плоді є ідеальне поєднання приємного з корисним.
Як правильно вибирати хурму
Дуже важливо знати як правильно вбрати хурму, її плоди, щоб вони були і смачними, і корисними. Багато хто вважає, що хурма повинна бути терпкою. Це не зовсім так, бо терпкість може судити про її незрілість. Що позбавитися терпкості, достатньо заморозити плоди в морозильній камері на 12 годин. Після цього вона втратить терпкість і стане солодкою.
Щоб правильно вибрати хурму, варто звернути увагу на зовнішній вигляд плода. Шкірка повинна бути гладкою, твердою і непошкодженою, а консистенція плоду – доволі м’якою. Ще варто звернути увагу на темні смужки на шкірці хурми.
Чим їх більше, тим хурма солодша. Від такого плоду і користь буде найбільша.
Про користь хурми
Оскільки в хурмі є велика кількість бета-каротину, а про це свідчить її яскравий помаранчевий колір, то зрозуміло, що влив цього плоду на зір дуже і дуже позитивний.
Хурма чудово впливає на дихальні шляхи. При бронхіті або запаленні легень вона полегшує перебіг хвороби. Якщо ви не можете відмовитись від паління, включіть її обов’язково свій раціон.
Оскільки в хурмі є багато калію, то вона без сумніву дуже корисна для серцево-судинної системи. Хурма укріпляє серцевий м’яз та стінки судин , стабілізує артеріальний тиск, тим самим допомагає в лікуванні гіпертонії.
Хурму варто вживати при розладах кишківника, оскільки вона чудовий в’яжучиий засіб.
Хурмою можна обробляти рани. Бо крім в’яжучих властивостей, вона має ще і бактерицидну дію. Тому м’якоттю хурми можна лікувати рани та опіки.
Бактерицидні властивості хурми можна використовувати і з косметичною метою, застосовуючи маски та для жирної шкіри, схильної до вугрів. Достатньо шматочок м’якоті змішати з яєчним жовтком і на 20 хвилин нанести на шкіру. Можна приготувати із м’якоті власними руками чудовий вітамінний крем від морщин.
Хурма також використовується при лікуванні запаленого горла. Для цього достатньо блендером розмішати в склянці води один стиглий плід і цією сумішшю полокати горло.
Хурму здавна використовують при хворобах нирок і сечовивідних щляхів. Вона сприяє виведенню з організму солей натрію. Для сечогінного ефекту достатньо щоденно з’їдати по 3-4 плоди.
Високий вміст вітаміну А і С покращує опірність організму до сезонних простуд та грипу.
Оскільки плоди хурми містять практично всі мікроелементи (особливо в ній багато заліза) і вітаміни, вона ще і прекрасний засіб від анемії
Пізня осінь практично на всіх діє депресивно. Достатньо одного плода, щоб наситити організм магнієм і йодом. Нерви заспокояться, а сон буде міцний. А солодкий смак айви покращить настрій.
Протипоказом до вживання хурми є цукровий діабет і хронічні закрепи.