Грузинська капуста готується дуже швидко. Вона не тільки смачна, але і яскрава. Тому квашена грузинська капуста ще і чудова окраса столу.
Колись, дуже давно, я привезла цей рецепт квашеної капусти з Грузії. Робила її кілька разів, а потім листочок з рецептом загубився. Цього року, перебираючи старі журнали, цілком випадково він попався мені на очі.
Грузинську капусту заквасила,а рецептом спішу поділитися з вами. Гарантую – буде смачно та незвично.
Квашена грузинська капуста
Інгредієнти:
– капуста білокачанна – 3 кг;
– хрін (корінь) – 100 г;
– буряк столовий – 400 г;
– 1-2 стручки перцю чилі;
– часник – 100 г;
Заливка:
– вода – 2 л;
– сіль нейодована – 100 г;
– цукор – 100 г.
Як приготувати квашену грузинську капусту: технологія
Для приготування грузинської капусти вибираємо невеликі голівки пізньої капусти. Я, як завжди, перевагу віддала сорту «кам’яна голова».
Пошкоджені і прив’ялі листки знімаємо. Капустину розрізаємо на 8 частин. Щоб листки трималися купи, остатки качана залишаємо.
Почищений і помитий буряк нарізаємо кружечками.
Часник очищаємо від лушпиння, нарізаємо зубки пластинками. Коріння хрону натираємо на терці.
На дно баняка, в якому капуста буде кваситись, викладаємо шар нарізаного буряка, кусочки часнику, натертий хрін, кусочок перцю чилі.
Зверху викладаємо куски капусти. Перекладаємо капусту і решту овочів шарами. Останній шар буряковий.
Для приготування заливки розігріваємо воду, додаємо до неї сіль та цукор. Розмішуємо, щоб розчинилися . Теплим розсолом заливаємо капусту.
Ставимо зверху гніт, капуста повинна бути повністю покрита заливкою.
Баняк з капустою ставимо в тепле місце. Через 2-3 дні на поверхні розсолу появиться піна. Це говорить про те, що бродіння почалось. Хоча би раз в день гніт знімаємо і ложкою ворушимо капусту, щоб активізувати бродіння. Через 5 днів капусту переносимо в погріб або інше холодне місце.
До столу грузинську капусту подаємо цілими кусками або нарізаємо соломкою. Вона дуже смачна і хрумка, насиченого рожевого кольору.
Раджу спробувати, не пошкодуєте.