Як на мене, з грибовим соусом можна з’їсти все що завгодно, навіть підошву від старих чобіт. Це, звичайно, жарт, але грибовий соус здатен поправити смак найбезнадійнішої страви, зробити її їстівною. В він гарно поєднується з м’ясом. Ідеально доповнює картопляні страви – палюшки, цепеліни, картопляні котлети, вареники. Зрештою, всіх страв не перелічиш.
Грибовий соус: вибираємо гриби
Для грибового соусу підійдуть любі їстівні гриби. Правда, кожний гриб надасть страві свого особливого смаку. Соус із сироїжок буде мати зовсім інший смак і консистенцію, ніж соус з опеньок. Соус з сушених грибів буде відрізнятися від соусу з свіжих.
Звичайно, що пальма першості заслужено належить соусу з білих сушених грибів. Смак і аромат цього соусу просто неперевершений.
Сьогодні будемо готувати соус з печериць. Їх, незалежно від сезону, можна купити в кожному овочевому магазині або супермаркеті.
Соус виходить ароматний, з делікатним смаком.
Як приготувати грибовий соус
Інгредієнти
– свіжі печериці -200 г;
– цибуля ріпчаста -2 шт;
– сметана -1,5 склянки;
– сіль, перець до смаку;
– лавровий листок – 1 шт;
– рослинна олія – 3 ст. ложки.
Як приготувати грибовий соус: технологія
Шапочки печериць протираємо мокрою губкою, викручуємо ніжки.
З великих печериць знімаємо шкірку. Якщо гриби невеличкі, шкірку можна залишити.
Нарізаємо гриби на шматочки.
Почищену цибулю нарізаємо півкільцями.
Викладаємо її на сковорідку, в попередньо розігріту олію. Тушкуємо на легкому вогні до прозорості.
Викладаємо на цибулю порізані печериці. Солимо, перчимо, регулярно помішуючи, тушкуємо. Як тільки гриби зм’якнуть, перекладаємо все в банячок,
додаємо сметану, лавровий листок, перемішуємо і тушкуємо 5-10 хвилин на легкому вогні.
Якщо соус виходить рідкуватий, а це в великій мірі залежить від сметани, можна в невеличкій кількості води розвести 2 чайні ложки борошна, влити до грибового соусу і швидко розмішати.
Пробуємо соус на смак, при необхідності досолюємо, доперчуємо, кип’ятимо ще хвилинку і вимикаємо вогонь.
Все, грибовий соус готовий.