Рання осінь потішила щедрим урожаєм грибів. Кожен любитель тихого полювання має свої таємні місця: хтось в лісі, а хтось… на базарі. Але то вже таке…
Дуже люблю гриби, в любому варіанті приготування. Всі страви з них по-своєму смачні, але страви з білих грибів – поза конкуренцією. Оскільки грибів багато, заготівля білих грибів на зиму – то святе!
Тому і поділюся деякими способами заготівлі білих грибів на зиму, а саме – секретами їх консервування, сушіння та заморожування.
Як сушити білі гриби
Про сушіння грибів багато поширюватися не буду. Думаю, що кожен про це знає. Дуже важливо правильно підготувати гриби до сушіння. Ножем очищаю ніжку кожного гриба від рештків землі, видаляю всі пошкодження.
Далі протираю його вологою губкою, а потім сухим рушником. Чистий гриб розрізаю на тоненькі пластинки. Звичайно, якщо в ньому живуть черв’ячки, сушити не варто. Хіба що комусь смакують гриби фаршировані м’яском . Шкода, але у мене такі гриби летять в смітник. Тішить тільки те, що осінні гриби рідко бувають червивими.
Порізані на пластинки гриби розкладаю в корзинки сушарки і вибираємо відповідний режим.
Сухі гриби перекладаю в скляні банки і щільно закриваю кришками, щоб в них не завелася міль.
З сушених грибів готують смачні супи, грибові соуси, додають до м’ясних страв.
Консервування білих грибів
Для консервування білих грибів вибираємо невеличкі міцні грибочки без черв’яків і інших пошкоджень. Для того, щоб вони були ідеально чисті, попередньо почистивши їх від моху та залишків грунту, замочуємо їх на деякий час у добре підсоленій воді.
Помішуючи їх час від часу рукою, бачимо, як вони стають поступово очищаються. Підсолену воду зливаємо і промиваємо гриби під струменем води.
Маленькі грибочки залишаємо цілими, більші ріжемо на порційні куски, але не надто маленькі.
Переходимо до приготування маринаду
Консервування білих грибів: готуємо маринад
Інгредієнти
– білі гриби – 1кг;
– 1,5 склянки води;
– 1 ст. лoжка солі;
– 1 ч лoжка цукру;
– лимонна кислота на кінчику ножа;
– оцет 9% – 30 г;
– 2 лаврових листочки, по кілька зерен гвоздики, духм’яного та гіркого перцю.
Вливаємо воду в банячок, викладаємо в неї гриби, додаємо сіль та лимонну кислоту і доводимо до кипіння. Не варто переживати, що води недостатньо. Вистачить, бо під час вимочування в солоній воді, гриби її достатньо втягнули.
Як тільки вода закипіла, знімаємо піну, що утворилася на її поверхні. Зменшуємо вогонь, додаємо цукор, спеції та оцет і продовжуємо варити ще 15 хвилин.
Розкладаємо гриби в банки, доливаємо маринад і ставимо стерилізувати на водяній бані 25 хвили. Герметично закриваємо банки кришками .
Все, консервовані гриби готові. Тепер можемо чекати нагоди, щоб почастувати гостей такими смачними грибочками.
Заготівля білих грибів на зиму: заморожування
Заморожування білих грибів – найшвидший спосіб заготівлі білих грибів на зиму. Готуємо гриби до заморожування так, як до консервування: почищені гриби вимочуємо в підсоленій воді. Як тільки від них відстане бруд, промиваємо в холодній воді.
Далі ріжемо гриби на гарні шматочки.
В банячок наливаємо 2 склянки води, доводимо її до кипіння і викладаємо в неї таку порцію грибів, щоб вони покрилися водою.
Доводимо гриби до кипіння, знімаємо піну і варимо 5 хвилин.
Далі проціджуємо гриби через друшляк.
Вивар повертаємо назад в баняк і в нього перекладаємо наступну порцію грибів.
Цю процедуру повторюємо, поки не обваримо всі гриби. При потребі воду в баняк доливаємо. В результаті маємо обварені гриби і міцний грибовий вивар.
Далі все охолоджуємо. Грибочки ділимо на порції, перекладаємо їх в поліетиленові мішечки і поміщаємо в морозильну камеру.
Грибний бульйон переливаємо в пластикову пляшечку і також відправляємо в морозилку.
Заморожені таким чином гриби і бульйон можна використовувати як для приготування грибного супу, так і грибних сoусів, особливо під час посту, коли сметана виключається із раціону.