Піца на тонкому тісті

 

Піца на тонкому тісті

Рецепт для гурмана — піца на тонкому тісті. Приготування тіста для неї настільки просте, що під силу навіть дитині. Ще одна гарна властивість цього тіста — його можна зберігати в холодильнику кілька днів.

Піца на тонкому тісті: історичні факти

Сміливо можна стверджувати, що однією з найпопулярніших страв у світі є піца. Слово «піца», скоріш за все, походить від латинського «pinsere», що перекладається як “розкачувати, подрібнювати”.

Заглиблюючись в історію Римської імперії, її культуру та звичаї, вчені звернули увагу на ситний і доволі простий коржик, який був дуже популярним в ті часи. Давньоримські селяни готували його з тіста, солі, спецій і ароматних трав, викладаючи зверхуна нього все, чим були багаті – овочі, м’ясо, рибу, сир. А потім запікали у вигляді плоских хлібців на гарячому вугіллі. Вважають, що це були прародичі сучасної піци. Більш детально про історію піци можна прочитати тут: http://creativdana.in.ua/pitsa-na-gutsulskiy-maner/.

Піца на тонкому тісті: інгредієнти

  • пшеничне борошно — 450г; 
  • вода кімнатної температури -220 мл;
  • цукор – 2 чайні ложки;
  • сухі дріжджі – 10 г;
  • сіль – ½ чайної ложки;
  • олія – 3 столові ложки

Піца на тонкому тісті: технологія приготування

Просіюємо борошно в миску і додаємо до нього олію.

В банці змішуємо сіль, цукор, дріжджі і доливаємо воду кімнатної температури.

Все добре перемішуємо і додаємо в миску до борошна.

Замішуємо тісто ложкою, а потім рукою, поки воно не стане м’яким і еластичним.

Робимо з тіста колобок, залишаємо в мисці і накриваємо чистим рушником.

Залишаємо його , щоб підросло і збільшилося в два рази. Чим вища температура, тим швидше підійде тісто.

З цієї кількості інгредієнтів виходить два коржі для піци діаметром 30 см . Ділимо  тісто на дві рівні частини.

Одну частину тіста трішки присипаємо борошно, перекладаємо в змазане олією деко.  Розтягуємо його пальцямиповсьому деку. Тісто виходить дуже тоненьким.

 Змазуємо тісто томатним соусом, посипаємо італійськими травами.

Щедро посипаємо тертим сиром. Найкраще підходить моцарелла.

Далі викладаємо свою улюблену начинку – шматочки ковбаси або кусочки вареної курятини, кусочки болгарського перцю або іншу свою улюблену начинку. Знову посипаємо сиром. Як правило використовую моцареллу. Притрушую сухими італійськими травами, листочками зеленого базиліку. Якщо вам смакує піца з більш вираженим смаком, можна використати потертий пармезан. За відсутності пармезану можна до моцарелли додати трішки гуцульської бринзи. Смак стане більш пікантним.

Зверху викладаємо кружечки помідорів, а на помідори шматочки моцарелли.

Піца на тонкому тісті: температурний режим випічки                                                         

Прогріваємо духовку до 250 градусів. Ставимо в неї піцу, Зменшуємо температуру верхнього нагріву до 120 градусів, нижній нагрів залишається 250 градусів приблизно, на 12-14 хвилин.  Якщо сир недостатньо розплавився,  можемо переставити піцу на верхній рівень, зменшивши температуру нижнього нагріву до 220 градусів. Слідкуємо за шаром сиру. Він повинен тільки розплавитись, а не покритися скоринкою.

Якщо у  немає режиму одночасно верхнього і нижнього нагріву, то треба зменшити температуру до 220 і збільшити час випічки до 20 хвилин.

Тут уже треба керуватися характеристиками своєї духовки. Основне, щоб піца вийшла смачною і соковитою, а не засушеним сухариком.

З другої частини тіста печемо ще одну піцу. Можна, зберігаючи тісто в холодильнику, пекти піцу і через три-чотири дні дні. На смак і якість це не впливає.

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.